Reforma poliției americane a fost decisă prin decret de președintele Joe Biden. Măsura vine la doi ani de la moartea lui George Floyd, ucis în momentul reținerii de un polițist care l-a imobilizat cu piciorul pe gât, până ce s-a sufocat.

Joe Biden a semnat miercuri un decret privind reforma forţelor de poliţie federale şi locale.

Ordinul executiv cere tuturor agenţiilor federale să îşi revizuiască politicile privind uzul de forţă, creează un registru naţional al agenţilor concediaţi pentru abateri şi instituie acordarea de împrumuturi nerambursabile care să încurajeze diferitele forţe de poliţie – locale şi ale statelor americane – să restricţioneze strangularea şi imobilizarea în zona gâtului, relatează Digi24.

Floyd, un bărbat de culoare suspectat de plasarea unei bancnote false, a fost ucis de poliţistul Derek Chauvin la Minneapolis, în 25 mai 2020. Agentul l-a apăsat pe suspect cu genunchiul pe gât, deşi acesta striga că nu poate respira. În cele din urmă, Floyd a murit sub ochii altor trei poliţişti. Chauvin a fost condamnat anul trecut la 22 de ani şi 6 luni de închisoare pentru omor.

Decretul prezidenţial este „o măsură a ceea ce putem face împreună pentru a vindeca însuşi sufletul acestei naţiuni, pentru a reacţiona la traumele fricii profunde, la epuizarea resimţită în special de negrii americani timp de generaţii”, a spus Biden.

Președintele SUA a explicat că nu a semnat mai devreme actul normativ deoarece spera că Congresul SUA va aproba o lege a reformei poliţiei, numită George Floyd Justice in Policing Act (Legea George Floyd pentru justiţie în acţiunile poliţiei).

Proiectul legislativ a eşuat în septembrie anul trecut în Senat, din cauza opoziţiei republicane, iar Reuters apreciază că preşedintele face eforturi să convingă Congresul să acţioneze în privinţa reformei poliţiei şi a armelor deţinute de cetăţeni, notează Agerpres.

La o zi după ce un adolescent din Texas a ucis cu focuri de armă 19 elevi şi doi profesori într-o şcoală primară din oraşul Uvalde, Biden a ţinut un discurs în care a acuzat Congresul că nu reuşeşte să impună reglementări mai stricte privind armele. „Unde e coloana vertebrală? Unde e curajul de a lua poziţiei împotriva unui lobby foarte puternic?”, s-a întrebat el, referindu-se aparent la Partidul Republican.

Ordinul privind poliţia restrânge intrarea poliţiştilor în locuinţe fără avertisment sau consimţământul locatarilor la situaţiile în care anunţul intenţiei forţelor de ordine ar crea un pericol iminent de violenţă fizică.

Nu cunosc niciun poliţist bun căruia să-i placă un poliţist rău”, a mai afirmat Biden, căruia i s-au alăturat în luarea de poziţie împotriva republicanilor vicepreşedinta Kamala Harris, rude ale lui Floyd, susţinători ai drepturilor civile şi oficiali din domeniul judiciar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *