Regulile redeschiderii școlilor au fost stabilite printr-un ordin comun
Regulile redeschiderii școlilor au fost stabilite printr-un ordin comun

Regulile redeschiderii școlilor au fost stabilite printr-un ordin comun de către ministerele sănătății și educației, care dau o mai mare autonomie școlilor în a lua decizii cu privire la cursurile față în față pe perioada pandemiei de coronavirus. Poate cea mai importantă prevedere este că testarea copiilor cu simptome se va face cu teste antigen dar numai dacă părintele își exprimă consimțământul scris. Ordinul stabilește și condițiile de suspendare a cursurilor la apariția cazurilor de COVID-19 în clasă.

Elevii se vor întoarce luni, 8 februarie, în sălile de clasă, după cele trei scenarii anunțate deja de către autorități, profesorii vor urma să facă triaj pe întreaga durată a activităților școlare, elevii care au împlinit vârsta de 18 ani își vor da consimțământul pentru testarea rapidă.

Cadrele didactice vor efectua triajul observațional pe întreaga durată a orelor de curs, nu se mai măsoară temperatura elevilor de către un cadru didactic, iar în cazul în care un școlar sau un preșcolar prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2 în timpul orelor, precum febră spre exemplu, se va aplica protocolul de izolare, prevăzut în ordinul celor două Ministere.

 

Potrivit ordinului, toți elevii vor purta mască de protecție și este recomandat să respecte o distanță de 1 metru. În cazul preșcolarilor, masca nu este obligatorie.

În cazul în care, într-o clasă, apare un caz de infectare cu SARS-CoV-2, orele de curs se suspendă.

Închiderea unei școli sau a unei grădinițe se decide de către conducerea unității de învățământ și DSP.

În cazul în care există acordul scris al părinților, se pot face teste pentru SARS-CoV-2, la cabinetele școlare. Elevii care au împlinit vârsta de 18 ani își pot sa singuri acordul scris pentru testare de COVID-19, relatează B1TV..

 

Regulile redeschiderii școlilor. Scenariile

Începând de luni, 8 februarie, școala va începe în trei scenarii diferite, în funcție de rata de infectare cu SARS-CoV-2:

Scenariul I

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori. Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie.

Scenariul II

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori:

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecție

b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Scenariul III

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori:

a)Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar

b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studi.

 

Regulile redeschiderii școlilor. Cine poate continua orele în sistem online

 

În anumite situații, elevii sau cadrele didactice pot continua școala în sistem online. Iată ce prevede ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății:

Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant;

Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice;

Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală;

Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice.

 

Cum se vor pregăti școlile pentru revenirea elevilor în bănci

 

Ordinul comun al celor două ministere prevede o serie de măsuri pentru pregătirea unităților de învățământ:

1) Evaluarea infrastructurii prin identificarea spațiilor de care dispune fiecare unitate

de învăţământ pentru procesul de pregatire, precum şi a unui spaţiu pentru izolarea

temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

2) Organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure

distanţarea de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura

distanțarea maxim posibilă;

3) Stabilirea circuitelor funcţionale;

4) Organizarea spaţiilor de recreere;

5) Asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;

6) Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi

şi personal;

7) Instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri de protecție sanitară.

 

Măsuri de protecție la nivel indiviual

 

Totodată, ordinul prevede și reamintește de măsurile sanitare necesare la nivel individual, pentru limitarea transmiterii COVID-19:

Spălarea/dezinfectarea mâinilor Atât elevii cat şi personalul au obligația de a se spăla /de a-și dezinfecta mâinile: a. imediat după intrarea în şcoală şi înainte de:

– intra în sala de clasă;

– înainte de pauzele de masă;

– înainte şi după utilizarea toaletei;

– după tuse sau strănut;

– ori de câte ori este necesar.

Purtarea măştii de protecţie:

Masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior;

Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi universitar va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior;

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor

Schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *