Relaxarea este o bombă cu efect întârziat, iar efectele se vor vedea în două săptămâni, spune medicul Virgil Musta, de la spitalul din Timișoara. Acesta estimează că se va ajunge la cifra de 20.000 de îmbolnăviri cu coronavirus, dar este esențial ca infectările să aibă loc într-o perioadă mai lungă de timp, pentru a nu fi depășită capacitatea spitalelor.
Relaxarea este reducerea restricțiilor de prevenire a infectărilor și a început imediat ce România a ieșit din starea de alertă și s-a văzut pe perioada weekendului, iar de două zile lumea parcă a uitat că suntem în pandemie, a declarat medicul Virgil Musta de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara. Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus la Digi24 că, dacă nu se respectă regulile și se accelerează epidemia, autoritățile se gândesc la revenirea la restricții.
„După ce s-au relaxat măsurile, există riscul ca lumea să nu respecte regulile de distanțare și, în această situație, să crească numărul de cazuri. S-a întâmplat și în țări cu disciplină mult mai mare – Germania, Coreea de Sud. În aceste condiții, ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, mai ales a celor severe. De două zile lumea parcă a uitat că suntem în pandemie. Eu fac o chemare către populație să respecte regulile. E o bombă cu efect întârziat, pentru că efectele se văd în una-două săptămâni”, a spus medicul Virgil Musta.
Virgil Musta speră ca numărul pacienților să nu fie peste capacitatea de internare din spitale.
„Dacă brusc va crește numărul de pacienți infectați, ei trebuie internați și există riscul să depășească capacitatea de internare. În această situație, vom avea o problemă”, a avertizat medicul.
Virgil Musta a spus că „este foarte probabil să depășim 20 de mii de cazuri” în România, dar este esențial pentru sistemul de sănătate ca numărul de îmbolnăviri să nu crească brusc.