Maria Zaharova i-a dat replica ministrului de externe Bogdan Aurescu, iar reacția nu a fost deloc elegantă. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a comentat o declarație a ministrului român despre „limba moldovenească”. „Nici domnul Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat” a spus Maria Zaharova.
Maria Zaharova, a avut o replică surprinzătoare la adresa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, după ce acesta a declarat , la Bruxelles, că aşa-numita limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, transmite B1TV.
„Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?”, a scris Maria Zaharova, marţi, pe contul său de Telegram.
„Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”, a continuat Zaharova.
Mai mult, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a spus că limba moldovenească este mai veche decât limba română şi a făcut trimitere la o altă postare a ei de pe Telegram făcută sâmbătă, 18 martie, când reacţionase la un comunicat al MAE român ce saluta adoptarea, la Chişinău, a legii referitoare la „limba română”.
Conform explicaţiilor Mariei Zaharova, limba română şi limba moldovenească sunt într-adevăr asemănătoare, dar „sunt dialecte diferite”.
Bogdan Aurescu a fost întrebat despre această reacţie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova, și a răspuns că nu se obişnuieşte ca un ministru de externe să comenteze declaraţiile unui alt ministru de externe.
Limba română a devenit limba oficială Republicii Moldova
Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în legislația Republicii Moldova, devenind astfel „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat joi, 16 martie, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chișinău.
Parlamentul de la Chişinău a aprobat Legea privind introducerea sintagmei „limba română” în toată legislaţia, inclusiv în Constituţie. Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Facțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat cu 58 de voturi.