Limba română devine limba oficială a Republicii Moldova, în locul celei moldovenești. Un proiect de lege a fost votat de Parlamentul de la Chișinău iar sintagma „limba română” va fi introdusă în Constituție. Bineînțeles, împotrivă au fost deputații socialiști și comuniști.
Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în legislația Republicii Moldova, devenind astfel „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat joi, 16 martie, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chișinău, transmite publicația locală Ziarul de Gardă, citată de B1TV.
Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au reacționat împotriva acestui proiect.
Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi.
Şi de această dată, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au vociferat în plenul Parlamentului şi au insistat pe aşa-numita „limbă moldovenească”. În schimb, votul deputaţilor PAS a fost urmat de ropote de aplauze arată sursa citată.
În timpul votului din Parlament, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au reacționat protestând cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”.
Limba română, prezentă la declarația de independență din 1991
Deputaţii PAS au înregistrat inițial în Parlamentul de la Chișinău un proiect care prevedea că în legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”.
Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevedea că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, a stabilit că limba de stat se numeşte moldovenească. Dar, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 prevalează asupra prevederilor Constituţiei din 1994.
Astfel, proiectul de lege depus de PAS și votat astăzi de Parlament în a doua lectură a fost menit să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale.
Leave a comment