Ministerul Apărării Naționale (MApN) a extins restricțiile de zbor
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a extins restricțiile de zbor

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a extins restricțiile de zbor în zona nordică a Dobrogei, la altitudinea de 4.000 de metri și pe o lățime de până la 30 de kilometri. Această decizie are ca scop creșterea capacității de monitorizare și control a spațiului aerian în această regiune.

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a explicat că aceste restricții nu înseamnă închiderea completă a spațiului aerian, ci doar limitarea zborurilor la altitudinea menționată și în acea zonă specifică. Zborurile care depășesc altitudinea de 4.000 de metri nu sunt afectate de aceste restricții.

Nu este vorba despre închiderea spațiului aerian în această zonă, ci despre instituirea unor restricții de zbor până la înălțimea de 4.000 de metri, pe o lățime de 30 de km. Deci peste 4.000 de m nu sunt afectate zborurile în această zonă. În acest moment s-a făcut o suplimentare a restricțiilor pe toată granița cu Ucraina sunt restricții de zbor din mai 2022. Închiderea spațiului aerian înseamnă închiderea întregului spațiu, niciun avion nu poate să evolueze.

Din mai 2022 și până ieri restricții au fost până la înălțimea de 1,000 de m în spațiul aerian, pe toată frontiera dintre România și Ucraina pe o adâncime în interior pe o fâșie de 8 km. Începând de ieri, între Sulina și Galați această înălțime s-a ridicat la 4.000 de m, pe o lățime de 30 de km. A fost nevoie de această măsură pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, ceea ce ne va asigura o capacitate de monitorizare și control al utilizării spațiului aerian cu eficiență mai mare” a declarat Constantin Spânu, potrivit B1TV.

MAPN a transmis că începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Aceste restricții au fost introduse ca urmare a intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre și au fost necesare pentru a asigura o capacitate mai eficientă de monitorizare și control a utilizării spațiului aerian în această zonă.

Reamintim că restricțiile inițiale de zbor în zona Dobrogei au fost introduse în mai 2022, pe o adâncime de 8 kilometri în interiorul spațiului aerian național și până la altitudinea de 1.000 de metri, pe toată frontiera cu Ucraina. Extinderea acestor restricții la altitudinea de 4.000 de metri și pe o lățime mai mare este o măsură suplimentară pentru asigurarea securității în regiune.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *