Un politician de top din deceniul trecut revine în forță în politică. El a fost ales președinte al unei organizații din interiorul PNL.

Liviu Negoiță ales președinte

Fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță a fost ales președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali din Sectorul 2. El devine astfel membru al Biroului Permanent al PNL Sector 2 și preia prima opțiune pentru a fi desemnat candidat al liberalilor pentru funcția de primar.

Organizația Oamenilor de Afaceri Liberali este una importantă pentru fiecare filială liberală. Ea reunește antreprenori din fiecare zonă și ajută la strângerea de fonduri pentru campania electorală.

Liviu Negoiță

A „dispărut” zece ani din peisajul public

Liviu Negoiță a fost membru PNL în 1996 când a fost ales deputat. Doi ani mai târziu a trecut la PD, iar în 2000 a fost reales pe listele acestui partid în Parlamentul României. În 2004 a candidat și a câștigat alegerile pentru funcția de Primar al Sectorului 3 din București.

Patru ani mai târziu, Liviu Negoiță a spulberat contracandidații. În 2008 el a câștigat alegerile în Sectorul 3 cu aproape 80% din sufragii. El a adunat atunci cu 20 de procente mai mult ca partidul care-l susținea. Liviu Negoiță și Andrei Chiliman au fost singurii candidați din București care au închis alegerile din primul tur de scrutin.

În 2012 Liviu Negoiță a pierdut alegerile în Sectorul 3, dar a fost cel mai performant candidat al PDL cu 30% din sufragii. El a reușit să adune din nou 7% peste voturile partidului. După alegeri, Liviu Negoiță a dispărut din peisajul public.

Liviu Negoiță desemnat prim ministru de Traian Băsescu

Liviu Negoiță a fost desemnat de două ori ca premier al României. În 9 noiembrie 2009, Liviu Negoiță a fost nominalizat de Traian Băsescu pentru funcția de prim ministru. El nu a reușit să găsească majoritatea parlamentară în cele 14 zile constituționale.

După alegerile prezidențiale, Negoiță a fost din nou nominalizat premier. Nici atunci nu a putut să formeze o coaliție în Parlament și a fost nevoit să-și depună mandatul.

Manevre tactice în PNL București

Revenirea lui Liviu Negoiță poate indica încercarea liderilor liberali să scoată partidul din impas în București. Fără un candidat profilat în niciun sector, PNL a ajuns la 7% conform ultimului sondaj intern.

În prezent sunt două curente interne în PNL București care pregătesc schimbarea lui Ciprian Ciucu. Prima susține venirea la conducerea partidului a ministrului Sebastian Burduja care în prezent este președinte al PNL Sector 1. Cea de-a doua îl vede șef al liberalilor din București pe Rareș Bogdan.

Fiecare grupare are calcule politice proprii, dar trebuie să identifice soluții pentru scoaterea PNL din impas.

Calculele lui Ciucu

Prima grupare are girul lui Ciucu. Acesta s-a resemnat cu schimbarea din funcția de președinte, dar dorește să binecuvânteze noua conducere. Cu susținerea fermă a filialei din Sectorul 6, Ciucu se bazează pe voturile PNL Sector 2 și PNL Sector 4.

Monica Anisie l-a susținut pe Ciucu să devină președinte al PNL București în detrimentul Violetei Alexandru care, la fel ca Anisie, fusese inventată de Ludovic Orban. Relațiile dintre Ciucu și Anisie sunt bune, iar președinta PNL Sector 2 reprezintă cel mai de preț aliat al lui Ciucu.

La Sectorul 4, actualul președinte se bazează pe sprijinul nașului interlopului Fardin Amet. Silviu Mototolea a fost pus de Ciucu secretar general adjunct al PNL București în ciuda problemelor evidente de imagine. Dacă pierde oricare din aceste sectoare, Ciucu nu poate să se implice în desemnarea viitorului președinte. Sunt surse care susțin că acesta ia în calcul și o candidatură independentă în cazul în care ar deveni irelevant în interiorul PNL.

ciprian ciucu

Calculele reformiștilor

Liberalii care doresc schimbarea lui Ciucu și un restart pentru PNL București îl văd pe Sebastian Burduja ca viitor șef al filialei din capitală. Acesta are un background curat, are studii la nivel înalt și își face bine treaba la Ministerul Digitalizării.

Implantarea lui Liviu Negoiță la Sectorul 2 pare mai mult o „afacere” a echipei care-l dorește pe Burduja în fruntea liberalilor din București. În afară de asta, Negoiță este un candidat care poate să aducă voturi, iar „reformiștii” caută să revitalizeze PNL.

Ei urmăresc identificarea unor candidați care să performeze la Sectoarele 1, 2 și 6. În Sectorul 3 și în Sectorul 4 PSD câștigă oricum, iar în Sectorul 5 totul depinde de decizia lui Vlad Popescu Piedone. În această formulă PNL poate negocia inclusiv o alianță cu PSD pentru București.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *