marcel ciolacu
marcel ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, dă de înțeles că ministrul energiei, liberalul Virgil Popescu, ar trebui demis pentru modul în care s-a făcut liberalizarea energiei, însă spune că premierul Nicolae Ciucă este cel care face „prima evaluare” a miniștrilor, iar el nu îi poate cere ceea ce este evident. 

„Cel care face prima evaluare a miniştrilor este primul-ministru. Eu nu pot să îi cer evidenţe domnului prim-ministru Nicolae Ciucă. Este un om cât se poate de înţelept şi responsabil. Nu am discutat cu dl. prim-ministru niciodată despre demiterea lui Virgil Popescu. Stau de vorbă de câte ori este nevoie, destul de des, cu dl. prim-ministru, ne sfătuim și vorbim care sunt prioritățile și-n zona executivă, și legislativă”, a precizat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Digi24.

Întrebat ce a vrut să spună când a declarat, săptămâna trecută, că nu-i dă un cec în alb ministrului energiei, Marcel Ciolacu a spus că în continuare crede că Virgil Popescu „are de dat multe lămuriri și multe explicații de ce s-a ajuns în această situație. Dar nu cred că suntem într-un moment în care să căutăm vinovați, ci trebuie să venim cu soluții”, a adăugat el.

Marcel Ciolacu: Liberalizarea energiei ar fi trebuit negociată cu Comisia Europeană

Liderul social-democrat spune că liberalizarea energiei a fost făcută haotic și ar fi trebuit negociată „responsabil” cu Comisia Europeană, așa cum a făcut, de exemplu, Franța.

În contextul discuției despre scumpirile la energie, Marcel Ciolacu a ținut să precizeze că ANRE-ul (instituția unde a fost numit în conducere Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, o propunere ce a stârnit controverse la momentul respectiv) nu mai are competențe legale în zona de reglementare a prețurilor nici la gaze, nici la energie, ca urmare a unei ordonanțe de urgență date de fostul premier Ludovic Orban.

„Am văzut și ce a anunțat Banca Națională și a făcut și o caracterizare a acestei liberalizări haotice a energiei, care, îmi pare foarte rău, este responsabilitatea celor doi ani de guvernare de dreapta și acolo a fost un lanț întreg de greșeli și de abordări, poate i-a luat și prin surprindere, dar de obicei, când guvernezi, trebuie să fii conștient și pentru neprevăzutele care pot apărea”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă le-a transmis acest lucru partenerilor de guvernare și dacă așa se poartă discuțiile în coaliție, cu reproșuri, liderul PSD a spus că el nu reproșează nimic. „Dar avem discuții și, mai mult, am zis ca în această perioadă să nu căutăm vinovați, ci să căutăm soluții”, a repetat Marcel Ciolacu.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *