România ar plănui să atace Transnistria și să anexeze Republica Moldova
România ar plănui să atace Transnistria și să anexeze Republica Moldova

România ar plănui să atace Transnistria și să anexeze Republica Moldova, susține un oficial rus. O ofensivă a României în această direcție, susține Serghei Alexandrovici Markov, ar fi posibilă cu sprijinul NATO și a armatei ucrainene.

Politologul rus Serghei Alexandrovici Markov a făcut aceste declarații în cotidianul Rusesc Pravda

Serghei Alexandrovici Markov este vicepreședintele Forumului public rus pentru afaceri internaționale și totodată copreședinte al Consiliului Național Strategic al Federației Ruse, transmite B1TV.ro.

„România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represalii politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește anexarea Moldovei”, a spus Markov pentru publicația rusă.

Și Igor Strelkov, fost ministru al apărării în așa-zisa „republică populară” Donețk, susținea la rândul său că România să pregătește să ocupe Republica Moldova.

Informațiile vin în contextul în care luni s-au auzit explozii în interiorul așa-zisului Minister al securității de stat din Transnistria.

Generalul rus Rustam Minnekayev, comandant-adjunct la districtul militar central din Federația Rusă, declara recent că a controla sudul Ucrainei „e o altă cale spre Transnistria”.

Federația Rusă are trupe de 30 de ani pe teritoriul Transnistriei, o regiune separatistă pe care Chișinăul nu a controlat-o niciodată, explica eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP.

„În primul rând, ei nu intră, pentru că sunt prezenți ilegal de 30 de ani. Armata Federației Ruse este prezentă pe teritoriul Republicii Moldova din 1992, deci din acest punct de vedere lucrurile sunt destul de clare. Chișinăul n-a controlat niciodată această regiune și nu cred că pe cineva surprinde o asemenea declarație”, a punctat oficialul european.

Întrebat ce ar trebui să facă România dacă Rusia creează o legătură între propriul teritoriu, Donbas, sudul Ucrainei și Transnistria, el a spus: „Aici sunt două puncte de vedere. În primul rând, ca român, vă spun cât se poate de limpede că nu putem rămâne insensibili la situația din regiunea transnistreană, pentru că 40% din populația din acea regiune sunt români. Peste 80% din cetățenii Republicii Moldova sunt români, un milion și jumătate din cetățenii Republicii Moldova au cetățenie română, implicit sunt cetățeni ai Uniunii Europene”.

„România nu poate face singură nimic. Suntem stat responsabil al Uniunii Europene și am dat dovadă că suntem capabili să gestionăm cu foarte multă maturitate frontierele Uniunii Europene în această criză a refugiaților, și suntem stat membru NATO, deci evident că în fața oricăror provocări România nu poate acționa singură”, a continuat Eugen Tomac.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *