România se confruntă cu o perspectivă de supraproducție de electricitate în timp ce își mărește dependența de importurile de gaze naturale. Această problemă survine în contextul lipsei unei strategii energetice naționale actualizate, ultima fiind dezvoltată în 2007.
Țara noastră se confruntă cu o creștere a capacității de producție de energie electrică din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, dar și cu investiții în centrale electrice pe bază de gaze naturale.
Există preocupări cu privire la această abordare deoarece ar putea duce la supraproducție de electricitate, care trebuie exportată, în timp ce necesarul de gaze naturale s-ar putea dubla, necesitând importuri semnificative. Această situație ar putea crea un dezechilibru în sectorul energetic al țării, iar lipsa unei strategii clare ar putea duce la o evoluție haotică a sectorului energetic.
Cu toate acestea, oficialii guvernamentali susțin că România va deveni un hub energetic pentru Europa și investesc în diverse tehnologii de producție a energiei, inclusiv energie eoliană, solară și nucleară. Totuși, această lipsă de claritate în strategia energetică națională creează incertitudini cu privire la modul în care țara va gestiona tranziția către sursele de energie mai curate și gestionarea resurselor sale de energie transmite B1TV.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de la Berlin, despre contracte pentru diferență care vor fi scoase la licitație, până la finalul anului, fiind vizate proiecte privind producerea de energie eoliană și solară onshore.
Schema contractelor pentru diferență (CfD) va implica două runde de licitații, prima la finalul anului, fiecare cu oferte separate pentru tehnologiile de producere de energie eligibile – eoliană onshore și solar fotovoltaică – cu o capacitate totală de 5.000 MW.
Ministrul a mai vorbit și despre faptul că „vom avea reactoare nucleare suplimentare”. Reamintim că România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa și a doua din lume, după Statele Unite, care implementează tehnologia SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MW.
În ultimul an și jumătate, sectorul energetic a început să fie inundat de investiții în energia regenerabilă, mai ales pe zona de fotovoltaice, chiar și prin instalarea de panouri solare. De altfel, distribuitorii de energie chiar se plâng că din cauza avalanșelor de racordări se pot produce dezechilibre în rețeaua energetică, insuficient dezvoltată pentru a primi brusc cantități prea mari de energie.
Leave a comment