metrorex 1

38 de milioane de euro costă energia electrică pe care o va consuma metroul din București în anul care urmează. Instituția aflată în subordinea Ministerului Transporturilor a decis furnizorul de energie electrică pentru următoarele 12 luni. Firma care a câștigat licitația a fost sancționată de ANRE și a fost în centrul unui scandal legat de obținerea nelegală a subvențiilor de la stat.

Afaceri cu firme paravan

Metroul din București va consuma în următoarele 12 luni o cantitate de energie electrică între 180 de mii și 196 de mii de mega watti. Practic, Metrorex are nevoie de aceiași energie ca un oraș ca Focșani sau Târgoviște, dar ar putea să fie nevoie să consume la fel ca Târgu Jiu sau Severin.

Oficialii din compania aflată în subordinea Ministerului Transporturilor au lansat procedura de achiziție a energiei în februarie 2023 și abia în iunie a fost desemnat câștigătorul.

Deși afacerea părea tentantă un singur ofertant s-a înscris la licitația organizată de Metrorex. Tinmar Energy a câștigat contractul de 187 de milioane de lei. Firma domină piața energiei consumate de autoritățile publice.

Firma a câștigat în ultimii cinci ani un număr de 130 de licitații de furnizare de energie electrica cu mai multe instituții publice. Tinmar Energy a mai parafat peste 160 de contracte cu autorități publice fără licitație.

Compania este deținută de Augustin Oancea considerat de presă „regele energiei”. La finele anului trecut ANAF a acuzat compania că vinde energie ieftin către firme paravan pentru a-și diminua profitul în mod artificial și a putea încasa subvenții de la stat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *