România, obligată să plătească 42 de milioane de euro pentru eșecul Guvernului Ponta. Instanța de arbitraj de la Washington au acuzat schimbările bruște ale legilor pentru certificatele verzi
România, obligată să plătească 42 de milioane de euro pentru eșecul Guvernului Ponta. Instanța de arbitraj de la Washington au acuzat schimbările bruște ale legilor pentru certificatele verzi

România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) procesul pe certificate verzi introdus de mai mulți investitori. Măsura a fost introdusă de fostul premier Victor Ponta, iar acum România are de achitat daune de 42 de milioane de euro, plus dobânzi.

România trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi și costurile de arbitraj, în urma acuzațiilor aduse de mai mulți dezvoltatori din industria regenerabilă, pe care curtea de arbitraj le-a găsit întemeiate.

Decizia arbitrilor, luată cu 2-1, și menționarea unei opinii separate „mult în defavoarea României” aratăo dispută profundă în ceea ce privește interpretarea și aplicarea legii, precum și consecințele modificărilor legislative operate asupra mediului investițional. Reclamanții au cerut ca guvernele să ofere un cadru legislativ stabil și predictibil pentru investitori, în special în domenii cheie cum ar fi energia regenerabilă, esențială pentru tranziția energetică și combaterea schimbărilor climatice.

Începutul conflictului se leagă de schimbările legislative introduse de Guvernul condus de Victor Ponta în 2013, care inițial au oferit o schemă atractivă de stimulare a investițiilor în energie regenerabilă. Ulterioarele modificări ale schemei de ajutor au afectat grav viabilitatea investițiilor efectuate sub vechea legislație, determinând companiile să caute dreptatea la nivel internațional, transmite B1TV.

Companiile au susținut că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit inițial de Guvernul Ponta, ele au construit mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, din cauza modificării legislației, investițiile le-au fost afectate.

Prin urmare, firmele au cerut României daune de 142,7 milioane euro, dar au primit 42,2. România mai este obligată să achite și 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro cheltuieli de apărare (60% din total), urmând ca la acestea să fie calculate dobânzi de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *