Ce face românul când nu mai are bani? Schimbă 100 de euro. Este exact concluzia Băncii naționale a României, care a analizat datele de consum privind creditele din România. Concluzia este că românii sunt afectați serios de criză și au ajuns la fundul sacului, așa că au apelat la economii.
O arată inclusiv datele anunțate de Banca Națională a României privind evoluția creditelor, depozitelor și conturilor curente în ultima lună de vară.
Soldul deținerilor populației în bănci (depozite la termen și conturi curente) a scăzut cu aproximativ 2 miliarde de lei în luna august 2022, în principal pe fondul diminuării substanțiale a disponibilităților în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României, relatează B1TV.
Ce face românul când nu mai are bani? Dă iama în economii
Este pentru prima dată în ultimii ani, când deținerile populației în bănci marchează o scădere lunară notabilă.
Și la nivelul întregii piețe (gospodării ale populației plus firme), se poate observa o reducere substanțială a disponibilului în euro din depozite și conturi curente, în paralel cu o majorare a soldului depozitelor în lei.
Această evoluție, precedată de creșterea masivă a depozitelor în euro în perioada imediat următoare izbucnirii războiului din Ucraina, sugerează că populația și firmele și-au epuizat resursele și apelează la una dintre soluțiile des folosite în România în timp de criză: consumarea economiilor făcute în monedă europeană.
Conform datelor BNR, în luna august a acestui an, soldul depozitelor populației (inclusiv cele overnight, adică conturile curente) a scăzut cu 2 miliarde de lei, de la 285,4 miliarde de lei la 283,4 miliarde de lei.
Scăderea vine aproape integral din diminuarea deținerilor în valută(în principal euro), care au scăzut de la 126,4 miliarde de lei la doar 124,4 miliarde de lei.
Analizate în integralitate (cu tot cu deținerile firmelor), disponibilitățile în euro din bănci au marcat o scădere mai accentuată, de aproximativ 6 miliarde de lei, pe fondul reducerii soldului deținerii în euro ale firmelor cu aproape 4 miliarde de lei.
Per ansamblu, firmele și populația aveau în bănci, în lei și valută, la final de august, în jur de 486,6 miliarde de lei, cu circa un miliard de lei mai mult decât la sfârșit de iulie.
Populația și firmele nu mai iau credite de teama unui viitor mai rău sau pentru că nu mai sunt solvabili. Creditul de casă și cel pentru investiții începe să scadă substanțial, ceea ce arată că vin vremuri și mai grele.
Image by jacqueline macou from Pixabay