Românii din regiunea Cernăuți, Ucraina, acuză autoritățile ucrainene că bat bărbații și îi mobilizează în condiții umilitoare. O femeie din satul Bairachi, din ținutul Herța, a povestit cum patru bărbați au fost încătușați de ucraineni pentru a fi mobilizați în armată.
Femeia susține că aceștia se întorceau de la muncă și nu ar fi încercat să fugă în România pentru a scăpa de război, așa cum credeau militarii ucraineni. Ea a mai adăugat că autoritățile ucrainene se comportă mai rău cu românii „decât cu un câine” și că cei care au bani stau liniștiți, transmite B1TV.
„Se poartă cu noi, românii, mai rău decât cu un câine. Eu am ajuns prima acolo și unul din băieți era plin de sânge, de cum l-au bătut. L-au șters pe față să nu se vadă că e bătut. Le-au luat telefoanele și nu au mai putut anunța familiile ce s-a întâmplat cu ei.
Au spus că au vrut să fugă în România, dar de aici până la graniță sunt mulți kilometri. Dar au spus asta ca să aibă acoperire”, a povestit o femeie din sat. „Aceia care au bani stau liniștiți”.
În Cernăuți, autoritățile ucrainene continuă mobilizările în rândul populației pentru a mări efectivele de soldați care luptă pe front împotriva Rusiei. Românii din regiunea Cernăuți susțin că autoritățile ucrainene mobilizează bărbații în condiții umilitoare, iar un incident de mobilizare forțată a fost înregistrat în satul Mogoșești (Bairachi), din ținutul Herța.
Într-o înregistrare video transmisă cotidianului Monitorul de Suceava este surprinsă o scenă din seara zilei de sâmbătă, 13 aprilie, din satul Mogoșești (Bairachi), unde se văd mai multe persoane întinse la pământ sau în genunchi, cu cătușe, iar în jurul lor sătenii protestează față de ridicarea bărbaților.
Situația din Bairachi e extrem de tulbure. „Sunt mai mulți bărbați de la noi din sat care au fost trimiși pe front. Până acum nu a murit nimeni și vrem să se întoarcă acasă cu toții vii și nevătămați. Chiar și directorul școlii a fost mobilizat încă din primele zile de război. A fost acasă în permisie și apoi a plecat înapoi, dar între timp a fost dat dispărut. Au venit să-l caute acasă de mai multe ori, dar nimeni nu știe nimic de el”, a relatat o femeie din sat.
Oamenii spun că incidentul de sâmbătă seară nu este un caz izolat și că același lucru se întâmplă în majoritatea satelor din regiunea Cernăuți.
„Da, e adevărat, suntem cetățeni ucraineni. Avem și drepturi, și obligații, dar noi, oamenii simpli, suntem cei mai expuși. Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți și se plimbă fără nici o grijă”, a povestit o femeie din Bairachi.