Studiul „Dependența economică. Criterii de identificare a raportului juridic de muncă. Când lucrătorii dependenți devin subiecte ale legislației muncii” arată că piața muncii din România prezintă provocări și oportunități deopotrivă.
Blocul Național Sindical susține că, dacă toți lucrătorii ,,la negru” ar fi angajați legal, numărul salariaților ar putea crește cu 30%, ajungând la 7,44 de milioane. Surplusul ar putea permite reducerea taxelor pe salarii, stimulând economia.
„Dacă un milion de persoane care activează în munca nedeclarată ar intra în sistemul de impozitare, s-ar înregistra un plus de 18,7 miliarde de lei în bugetul de stat anual, ceea ce ar permite o reducere a contribuțiilor sociale, cu efecte pozitive asupra economiei” a declarat BNS.
Studiul propune de asemenea o revizuire a sistemului de impozitare, alternativele fiscale la contractele individuale de muncă dovedindu-se mai avantajoase.
Provocarea pentru România rămâne definirea unui ,,salariu mare”, ținând cont de aglomerația de salarii mici și de distorsiunile fiscale. Impactul acestora asupra veniturilor descurajează tocmai creșterea acestora, continuând un cerc vicios.