Românii nu se testează pentru COVID pentru că le e frică de faptul că în eventualitatea unui test pozitiv, vor ajunge în spitale. O spune psihiatrul Gabriel Diaconu, care a evaluat percepțiile colective cu privire la coronavirus. Mai mult, la fel de mulți români refuză un vaccin atunci când acesta va fi disponibil, pentru că fac parte din categoria analfabeților funcțional.
„Prima cauză practică este că, în ceea ce privește confirmarea unui diagnostic, oamenilor le este teamă în momentul în care sunt testați de posibilitatea că vor fi duși în spitale, și oamenilor li s-a făcut frică de spitale. În urma întâmplările apărute în mass-media despre felul în care sunt tratați bolnavii în spitale.
Românul de fel este nevricos și nu e că acum nu își face testul de coronavirus, românul nici înainte nu se ducea anual să își facă analize, să își monitorizez tensiunea arterială sau nivelul de grăsime în sânge. Românul are o atitudine îndărătnic negaționistă în ceea ce privește manifestarea bolilor, drept urmare dacă e o boală pe care „poți să o duci pe picioare”, românul nu va dori neapărat o confirmare diagnostic a bolii, ci îi va da un prenume popular: am răcit, mă doare capul, mă doare burta” a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu, citat de PSNews.
Românii nu se testează de COVID. Sărăcia este o altă cauză pentru faptul că oamenii nu se testează, dar nici nu-și fac analize din proprie inițiativă, a mai spus medicul psihiatru
„Faptul că românii nu se testează în prezența simptomelor sugestive poate fi pus și pe seama culturii, pe seama fricii de spital. De asemenea, accesul la teste în România cu excepția acelor teste care sunt făcute în sistemul public de sănătate este costisitor. Pentru foarte mulți români, testul făcut în sistemul medical privat este extrem de scump, ăsta este adevărul. Să îți faci un test diagnostic te costă niște sute de lei și să îți faci mai târziu un al doilea, un al treilea test, te va costa alte sute de lei, iar românii nu au bani. Nu ar trebui să ne ia prin surprindere faptul că mai bine de 40% din populația acestei țări trăiește în condiții de sărăcie lucie. Sunt oameni care trăiesc și cu 1000 de lei pe lună, și din mia aia să dai 300 de lei pentru un test COVID sunt foarte mulți bani, iar oamenii nu își permit”, spune medicul.
De asemenea, acesta este de părere că, în privința vaccinului anti-COVID, oamenii sunt și victime ale dezinformării.
„În cazul vaccinului apare un curent vrăjmaș care de cele mai multe ori implică dezinformare, agitaționism, plasare de mesaje cu tentă ideologică, împotriva existenței virusului, împotriva autenticității testelor, împotriva tratamentelor date în spitale, împotriva declarării datelor ș.a.m.d. Oamenii nu sunt educați medical în România. Un procent foarte mare dintre ei sunt analfabeți funcțional în ceea ce privește educația medicală, și aici mă refer și la cei care au studii superioare.
Întrebați care este diferența între un virus și o bacterie nu pot să o spună cu cuvintele lor. Oamenilor le lipsește informația bazală prin care să își poate reprezenta mental aceste obiecte: virus, bacterie, infecție, imunitate.
Am avut stupefacția, să citesc, la unul dintre testele mele recente, un comentariu din partea unei persoane destul de bine educate care mă întreba dacă o persoană care s-a vaccinat ar trebui să se izoleze ca să nu dea boala și altor oameni. Oamenii trăiesc cu impresia că atunci când o persoană face un vaccin bagă boala în ea și pe urmă ar putea să o dea altora. La asta am ajuns”, a mai spus Gabriel Diaconu.