Românii vor intra doar cu buletinul în Turcia, în numai câteva zile. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat un decret care facilitează considerabil călătoriile românilor în Turcia. Conform documentului, deja publicat în Monitorul Oficial turc, „cetățenilor români care dețin o carte națională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice și tranzitul către Turcia cu o ședere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile”.

Decizia vine într-un context oportun, dat fiind că premierul Marcel Ciolacu „efectuează o vizită oficială în Turcia fix în aceste zile, la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan, însoțit de o delegație de miniștri”, transmite B1TV.

Potrivit Guvernului român, „vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011, prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern”.

Menită să consolideze cooperarea bilaterală, întâlnirea la vârf este anticipată cu interes. „Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României și de președintele Republicii Turcia și va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar și extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale”, se arată în comunicatul executivului.

Pe agenda vizitei se numără și „semnarea unei serii de Acorduri și Memorandumuri de Înțelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcționale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două țări și urbanism”.

Premierul Ciolacu a subliniat importanța relației cu Turcia, „principalul partener comercial non-UE al României și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești”, precizând că „prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *