Invadarea Republicii Moldova ar putea avea loc la începutul lui 2023, susține Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău.
Planul Rusiei se discută mai multe scenarii, iar cel privind invazia terestră în Republica Moldova, prin nordul Ucrainei, depinde de evoluţiile războiului din acest moment.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.
Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.
Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, pentru TVR Moldova, relatează B1TV.
Potrivit acestuia, cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi și nu este exclusă folosirea acestor muniții într-o posibilă confruntare militară.
„Dacă pică Ucraina, Republica Moldova e următoarea pe listă”
De altfel, numeroși lideri politici, inclusiv din România, au atras atenția că Vladimir Putin nu trebuie lăsat să câștige în Ucraina, căci asta îi va alimenta ambițiile imperiale și-l va convinge să atace și alte state.
Dacă Ucraina pică, urmează Republica Moldova, a spus și președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.
„Acest război nu e doar despre Rusia și Ucraina, ci e unul între lumea liberă și un lider care pare desprins de realitate și, pentru a-și atinge un orgoliu imperial, încearcă să utilizeze toate instrumentele pentru a ține sub tensiune și control, anexând deja o parte din teritoriul un stat vecin nouă cu care nu am avut o relație excepțională în ultimii 30 de ani, dar asta nu înseamnă să nu înțelegem ce înseamnă războiul declanșat de Putin și consecințele lui, mai ales în ce priveste Republica Moldova, care de mai bine de o săptămână a rămas fără o resursă pe care o primea exclusiv din Rusia.
Putin vrea să anexeze Ucraina și, dacă-și va atinge obiectivul, următoarea pe listă e Republica Moldova și trebuie să fim conștienți de acest lucru”, a explicat Eugen Tomac, pentru B1 TV.
Leave a comment