adriean videanu ioan niculae diicot afaceri delapidare sentinta 18810985

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat de ÎCCJ în dosarul Romgaz-Interagro.

Adriean Videanu împreună cu omul de afaceri Ioan Niculae au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional, după ce Videanu ar fi vândut gaze naturale de la Romgaz la prețuri de patru ori mai mici companiei conduse de omul de afaceri Ioan Niculae.

”Vorbim pur și simplu de o achitare curată. Fapta nu există, a constatat Înalta Curte de Casație și Justiție, iar cu referire la acuzația de delapidare, Înalta Curte constată că fapta nu este de natură penală.

Deci pur și simplu a fost un act civil, un act comercial, o cu totul altă acțiune care nu avea ce să caute in spectrul penal, astfel încât domnul Videanu nici nu a invocat în cauză intervenția prescripției.

Ce am luptat să dovedim, că într-adevăr acuzațiile aduse sunt acuzații nedrepte, nedovedite și în primă instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că într-adevăr, domnul Videanu a fost și rămâne nevinovat. Deci este o decizie în primă instanță, după un proces care durează de mai bine de 5 ani”, a declarat Cristian Ene, avocatul lui Adriean Videan, la Antena 3 CNN.

Decizia nu este una definitivă.

”Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Adriean Videanu, pe omul de afaceri Ioan Niculae și pe mai mulți funcționari pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Aceștia sunt acuzați de producerea unui prejudiciu de circa 60 de milioane de euro prin obținerea de către Interagro, firma lui Ioan Niculae, de gaze ieftine din producția internă. Interagro ar fi ajuns să plătească prețuri de 4 ori mai mici față de cele plătite de populație pentru gazele importate din Rusia.

Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri pe lângă Adriean Videanu, care deținea funcția de ministru al Economiei, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate. Ministerul este acţionar majoritar la Romgaz SA, cel mai mare producător de gaze din România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *