Salariile profesorilor ar fi trebuit indexate în 2020 și 2021, însă guvernarea de atunci n-a făcut acest lucru, invocând criza economică provocată de pandemie, spune deputata PSD Natalia Intotero. Ea a făcut apel la cadrele didactice să nu înghețe anul școlar.

Deputata PSD Natalia Intotero a explicat faptul că salariile cadrelor didactice vor fi mărite odată cu noua lege a salarizării, care este jalon în PNRR, și crede că în ultimul moment greva profesorilor poate fi evitată.

Sunt optimistă, având în vedere că au existat și continuă să existe discuții cu liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar, dar și din învățământul universitar. Chiar și în cursul zilei de ieri (miercuri – n.r.) au fost întrevederi cu președintele Marcel Ciolacu și cu premierul României. În egală măsură, vreau să vă asigur că în noua lege a salarizării, care este jalon în PNRR, jalonul 490, o componentă specială va fi adresată domeniului învățământ și anumitor creșteri salariale pentru cadrele didactice.

Din păcate, în anul 2020 și în anul 2021, salariile cadrelor didactice nu au mai fost indexate, deși trebuiau să beneficieze de această indexare. S-a justificat în perioada pandemiei și au fost indexate doar pentru medici. Din 2022, momentul în care am intrat la guvernare, au început să fie indexate salariile cadrelor didactice, dar nu suficient cât să acopere și perioada la care am făcut referire. Categoric, dacă ne dorim un învățământ de performanță, pe lângă investiția în infrastructură, este foarte importantă investiția în capitalul uman”, a declarat deputata pentru PSNews.

Natalia Intotero a făcut un apel la profesori să se gândească la elevi ca la proprii copii și să nu înghețe anul școlar.

Eu sper să nu se întâmple acest lucru și am încredere în cadrele didactice din România că, atunci când au ales această meserie, au făcut-o din iubire pentru copiii pentru care muncesc, așa cum își iubesc proprii copii. Sper să nu se ajungă acolo atâta timp cât a existat, există și va continua să existe acest dialog. Desigur, poate că există și o neîncredere a sindicatelor, pentru că, repet, cei 2 ani în care ei nu au beneficiat de nicio creștere salarială i-au făcut cumva să fie revoltați acum și să nu aibă încredere și pentru că această componentă a salarizării nu s-a mai regăsit în legile educației. Nu puteam altfel face această creștere. Fiind vorba de lege organică, această parte a trebuit să fie trecută pe legea salarizării, așa cum este trecut și pentru alte domenii de activitate”, a conchis deputata.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *