Săptămâna de lucru de patru zile a fost adoptată în Belgia, însă măsura este opțională. Mai exact, vor beneficia de ea angajații care aleg să muncească mai mult, și se vor bucura la sfârșitul săptămânii de o relaxare mai îndelungată.
Săptămâna de lucru de patru zile face parte dintr-un set de măsuri de reformă adoptate de guvernul belgian, iar adoptarea ei nu presupune scăderi de salarii pentru angajați, relatează The Guardian, preluat de Digi24.
Angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile.
Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8. De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.
Însă, companiile pot refuza cererea angajaților pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceștia vor lucra același număr de ore ca și până acum, dar angajatorii trebuie să își justifice decizia.
Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că obiectivul reformelor din piața muncii este să creeze o economie mai dinamică și mai productivă.
De Croo a spus că țara sa nu oferă același grad de dinamism precum alte state. „După doi ani dificili, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim punctul de referință a unei economii performante.”
85% dintre islandezi preferă săptămâna de lucru redusă
Săptămâna de lucru de patru zile a mai fost testată în Islanda între 2015 și 2019 și a devenit între timp modelul preferat de 85% din populația activă a țării. Scoția a început să testeze acest model de lucru luna trecută și a pus la dispoziția companiilor participante un fond de 10 milioane de lire.
Marea Britanie a lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de patru zile, la care au participat cel puţin 30 de companii. În Țara Galilor, au loc demersuri asemănătoare.
De Croo a spus că administrația sa trebuie să încurajeze mai mulți oameni să lucreze – puțin peste 71% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani au un loc de muncă, cu 10 procente mai puțin decât în Olanda și Germania.
Coaliția federală a Belgiei și-a propus să mărească proporția celor care lucrează la 80% până în 2030. Cheia pentru creșterea ratei de angajare, potrivit lui De Croo, este mai multă „libertate pentru angajați”.
În cadrul acestor reforme, se mai regăsește și un set de reguli rigide care nu este pe placul grupurilor de afaceri.
Companiile cu cel puțin 20 de angajați vor trebui să le ofere opțiuni de „deconectare”, cu alte cuvinte – relaxare, după orele de muncă, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon sau la e-mail între 11 seara și 5 dimineața.
Angajații vor trebui informați despre orice schimbare apărută în programul lor de lucru de la o săptămână la alta și cei care au program variabil trebuie să își cunoască orele de lucru cu o săptămână înainte.
De asemenea, șoferii Uber și curieri ca cei de la Deliveroo vor putea beneficia de drepturile de angajați mult mai repede decât până acum.
Leave a comment