Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o plângere la DIICOT împotriva unor organizații non-guvernamentale (ONG-uri) acuzate că, prin proteste, împiedică dezvoltarea unor proiecte energetice strategice în România.

Informația a fost dezvăluită de surse apropiate situației pentru publicația Adevărul. Potrivit acestora, plângerea ar viza organizația Greenpeace, care s-a opus în mod repetat proiectului Neptun Deep.

La solicitarea jurnaliștilor, Ministerul Energiei a refuzat să confirme sau să infirme existența unui dosar penal. Instituția a transmis că, în cazul unei investigații în desfășurare, va colabora cu organele de urmărire penală „în scopul aflării adevărului și tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”.

Ministerul a mai subliniat importanța deblocării și accelerării proiectelor energetice, pe fondul „blocării sistematice a unor proiecte energetice vitale pentru România” de către factori independenți de autoritățile publice sau companiile implicate. Ministrul Burduja a declarat că ministerul va continua să sprijine toate acțiunile legale pentru realizarea infrastructurii energetice necesare României, în conformitate cu Strategia Energetică Națională.

Greenpeace a reacționat la aceste acuzații, subliniind că protestele sale sunt pașnice și motivate de protejarea mediului. Organizația a criticat acțiunea ministrului Burduja, acuzându-l de folosirea organelor de urmărire penală pentru a intimida societatea civilă și a reduce la tăcere ONG-urile care apără drepturile la un mediu curat. „Este un act nedemocratic să ataci public o organizație care folosește protestul pașnic”, au transmis reprezentanții Greenpeace, reiterându-și misiunea de a apăra oamenii și natura.

În luna septembrie, Greenpeace România a organizat un protest pe șantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podișor, solicitând oprirea lucrărilor de extracție de gaze din Marea Neagră. Activiștii au acuzat că procesul de aprobare a proiectului a fost viciat, afirmând că gazoductul onshore a început să fie construit înainte de obținerea tuturor avizelor necesare, ceea ce pune sub semnul întrebării obiectivitatea autorităților implicate. Alin Tănase, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat atunci că proiectul Neptun Deep „poluează mediul, amplifică criza climatică și întârzie tranziția energetică”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *