pensiii

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii a explicat, în direct la Antena 3 CNN, varianta obținerii unei pensii mai mici după recalcularea de la 1 septembrie 2024, pentru mai mulți români.

Un articol din Hotărârea de Guvern care va schimba modul în care sunt calculate pensiile românilor, din septembrie 2024, prevede că există șansa ca mulți români să primească o pensie mai mică

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în Art. 111 alin. (2).

Acest lucru înseamnă că, dacă după recalculare, reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, venitul persoanei respective ar urma să scadă.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii a spus, în direct, în cadrul emisiunii Decisiv că acest articol este de fapt o greșeală și că va fi scos din lege, chiar astăzi, prin urmare nimeni nu ar trebui să aibă o pensie mai mică după recalcularea din septembrie.

„Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcu în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a spus Daniel Baciu.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *