Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag, a declarat că instituția s-a abătut de la combaterea corupției de nivel înalt și că trebuie să revină la investigarea cazurilor de mare corupție. Voineag a subliniat importanța asumării a cel puțin un dosar de calibru, per procuror, anual.

El a menționat că DNA trebuie să se întoarcă la investigarea cazurilor de mare corupție și să evite focusul pe cauzele minore sau fapte de corupție la nivel mic. Voineag a subliniat nevoia de curaj în abordarea unor dosare de impact și că procurorii trebuie să înțeleagă că, pe lângă beneficiile statutului lor, există și o responsabilitate de a livra rezultate în lupta anticorupție.

Dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupție cu ofițeri de poliție judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnați, și să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. În momentul de față noi audităm activitatea DNA și vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esențială a activității, și asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupție”, a declarat Voineag, pentru știrileprotv.ro.

Întrebat ce înseamnă dosar de calibru, procurorul șef al DNA a precizat: „Un dosar de impact, cu ceea ce numim noi “marea corupție”. Dosare pe care DNA le-a instrumentat de-a lungul multor ani, și pe care s-a simțit o scădere de turație. Și procurorii trebuie să înțeleagă că în afară de statut, de beneficiile pe care le avem, și noi trebuie să livrăm ceva. E o chestiune foarte simplă. Trebuie să-și asume, să aibă curaj, suntem într-o altă paradigmă, nu suntem asediați de nimeni, toată lumea are așteptări de la noi”.

De asemenea, Voineag a vorbit despre hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și a subliniat necesitatea unei soluționări unitare a acesteia pentru a asigura predictibilitatea în abordarea cazurilor aflate pe rolul DNA.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *