Premierul României și Secretarul General al NATO au susținut o conferință de presă comună în această după-amiază, la Bruxelles. Jens Stoltenberg a reiterat că Alianța va susține Ucraina “oricât timp va fi nevoie și nu îi va permite lui Putin să câștige războiul”.
Jens Stoltenberg:
- În fiecare săptămână, forțele ucrainene devin tot mai puternice. Am văzut recent că ucrainenii au obținut avantaje semnificative. Au reușit să respingă trupele rusești din nord, din jurul Kievului, au obținut ofensiva în Donbas și au eliberat teritorii în Harkov și în sud.
- Sprijinul din partea NATO a fost parte a acestui succes. Războiul n-a început în februarie, ci în 2014. Ce poate obține Ucraina la masa negocierilor? Depinde de poziția sa de la momentul negocierilor și de performanțele de pe câmpul de luptă.
- NATO este pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați. Trei aliați NATO sunt state cu ieșire la Marea Neagră. Războiul pornit de Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război. Rachete lansate din mare au lovit orașe ucrainene.
- Domnule premier, mulțumesc pentru contribuția României la NATO.
- De ce se teme alianța cu privire la amenințările pentru Finlanda și Suedia? Care sunt îngrijorările? Aliații NATO au luat o decizie istorică în acest an, la Madrid, să invite cele două țări să fie state NATO. Până acum, 28 din 30 de aliați au ratificat protocolul de aderare, fiind cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO. Ungaria a spus clar că ratificarea este pe agenda parlamentului în toamnă, iar Finlanda și Suedia lucrează cu Turcia pentru implementarea acordului la care au ajuns.
Nicolae Ciucă:
- Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluții, precum și impredictibilitatea Rusiei, am cerut NATO să monitorizeze situația de la Marea Neagră. România menține de multă vreme relevanța strategică a Mării Negre.
- Mulțumim NATO și aliaților din SUA, Franța, Belgia și Olanda pentru prezența militarilor în România.
- Apreciem rolul activ și implicarea Secretarului General în adoptarea deciziilor vizionare în sprijinul securității euroatlantice. Am accentuat că Moldova și Georgia, partenerii noștri cei mai vulnerabili, au nevoie de sprijinul nostru. România va contribui cu 1,3 milioane de dolari în sprijinul acestor state și al Ucrainei.
- Creșterea bugetului de apărare la 2,5% din PIB, din 2023, este un pas în sprijinul unității aliaților.
- România a înțeles importanța aderării la NATO a Finlandei și Suediei, motiv pentru care am ratificat rapid aderarea. Nu am discutat cu Ungaria despre aderarea celor două țări la NATO.
Leave a comment