Șeful SMJ, Vlad Gheorghiță, vrea introducerea rezerviștilor voluntari în Armată: „populația trebuie să se îngrijoreze și trebuie să fie pregătită pentru război”
Șeful SMJ, Vlad Gheorghiță, vrea introducerea rezerviștilor voluntari în Armată: „populația trebuie să se îngrijoreze și trebuie să fie pregătită pentru război”

Armata României intenționează să dezvolte un program destinat rezerviștilor voluntari. Şeful Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță, a subliniat nevoia ca populația să fie gata de luptă în contextul unei potențiale escaladări a conflictului din Ucraina, menționând că în eventualitatea unei victorii a Rusiei, Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă.

Vlad Gheorghiță a vorbit despre implementarea unui serviciu militar pe bază voluntară, destinat tinerilor cu vârsta între 18 și 35 de ani, care să fie remunerați și instruiți în baza principiilor de bază militare.

Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a spus Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Armatei.

Potrivit lui Vlad Gheorghiță, România nu poate sta liniștită în privința unui atac al Rusiei. Iar populația trebuie să se îngrijoreze și trebuie să fie pregătită pentru război.

Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a mai spus șeful Statului Major al Armatei, potrivit B1TV.

Întrebat de jurnaliști, Gl. (r) Bălăceanu a lămurit distincția între declarația prim-ministrului potrivit căreia România nu va fi antrenată în război și accentul pus de Apărare pe pregătire pentru apărare. Acesta a reliefat că implicarea în activități de pregătire militară și rezervă se face exclusiv pe baza voluntariatului și că, deși nu există un caracter restrictiv, este necesară o rezervă bine pregătită pentru apărarea teritoriului național.

Facem o diferență specifică. Primul ministru, domnul Marcel Ciolacu, spune că România nu va fi implicată într-un război. Șeful Apărării nu a spus că România va fi implicată într-un război. Vorbim de pregătirea pentru apărare. Termenul este de pregătire pentru război, atunci mă întreb eu, de ce vehiculăm în media principiile legate de industria de apărare la nivel NATO și la nivelul Uniunii Europene?

În armata activă se vine în mod opțional, în mod individual, în mod voluntar. Și pe structurile de rezervă sau pe activități de pregătire militară se vine în mod voluntar. Nu apare niciun caracter restrictiv, un caracter de impunere a legii cu privire la pregătirea rezervei Armatei României”, a spus Virgil Bălăceanu.

Dar domnul prim-ministru trebuie să înțeleagă că nu există nici o armată din lume, care să aibă capacități de apărare a propriului teritoriu și vorbim acum de teritoriul României, fără să aibă o rezervă pregătită. Domnul prim-ministru trebuie să înțeleagă că rezerva Armatei României, cea care este în planurile de mobilizare, este îmbătrânită și nepregătită. Este carne de tun, într-o situație de conflict. Nu ne putem asuma asemenea riscuri, în sensul că un război nu începe astăzi, mâine. Nu știm în perspectivă. Rob Bauer, președintele Comitetului militar, spune să fim pregătiți cu posibilitatea unui conflict în următorii 20 de ani”, a mai precizat președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, Virgil Bălăceanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *