Taxa de solidaritate pentru marile companii este „un subiect foarte controversat” și o sabie cu două tăișuri, consideră președintele Camerei de Comerț și Industrie a României. Chiar în guvernul lui Liviu Dragnea exista această idee, pe vremea când conducea România, consideră Mihai Daraban.

În România sunt foarte puține multinaționale, „am cam multe degete la o mână”- pentru a le număra, n.r., a declarat președintele CCIR într-o emisiune PsNews, amintind și că „și pe timpul domnului Dragnea li se pusese pata pe capitalul străin”.

E un subiect foarte controversat, am văzut și eu ce se întâmplă în spațiul public. Avem și o memorie scurtă câteodată, pentru că am uitat, de exemplu, de jaful de la Petrom de dinainte de privatizare, de jaful de la Sidex de dinainte de privatizare, când luai tabla de al SRL-ul din fața Sidex-ului mai ieftină decât la Sidex. Am uitat de foarte multe aspecte ale acestei tranziții, să spunem, românești la economia de piață.

Dacă mă întrebați, nu cred că dăm pe-afară de multinaționale în România. Cred că am cam multe degete la mână, nu suntem o țară împânzită de multinaționale. Trebuie definită și această noțiune, nici în sistemul bancar nu avem multinaționale, avem bănci regionale, dar iată că noi nu avem un City Bank în România, care a fost cândva, nu avem un Bank Paribas.

Multinaționala eu o văd ca o entitate pe care o găsești pe toate continentele lumii, dar dacă o găsești doar în Europa de Est nu prea mai este multinațională, este cam regională. Poate într-adevăr ExxonMobil-ul a fost definiția ideală a multinaționalelor dar, repet, nu prea au zburdat multinaționalele în România. Haideți să păstrăm puțin proporțiile, dimensiunile și să ne vedem puțin de treabă. Mari și foarte mari în România sunt 1779 de societăți, mari și foarte mari, dacă vreți, peste suta de milioane de euro cifra de afaceri, avem 150 de firme străine și 96 românești. Deci nu zburdă, repet, nu avem foarte multe” a spus Mihai Daraban.

Oamenii lui Liviu Dragnea voiau să obțină cât mai mulți bani de la firmele străine, dar au renunțat când au văzut datele financiare despre profit, forța de muncă, și impozitele și taxele plătite, a mai relatat Mihai Daraban.

Și pe timpul domnului Dragnea li se pusese pata pe capitalul străin la un moment dat și atunci noi am venit cu calcule, cu cifrele lor, ale statului, și le-am arătat, sunt atâția străini cu 100% capital privat străin și atâția români cu 100% capital privat. Le-am arătat cât plătesc unii, cât plătesc alții pe forța de muncă, cât e cifra de afaceri, cât e profitul mult invocat. Rapoartele sunt, dacă vreți, decente, să nu spun altfel.

Eu cred că statul trebuie să își pună multe probleme, pentru că acele multinaționale care se vântură la televizor, mai ales în domeniul petrolului, eu aș vrea ca domnii guvernanți, care or fi ei, de ani de zile, să mi-i aducă din consiliul de administrație care au fost trimiși de statul român acolo. Eu vă dau un exemplu care s-a prescris și îmi permit să vorbesc de el, Daewoo Mangalia, celebrul șantier naval, privatizat de pe timpul domnului Văcăroiu, 5 membri în consiliul de administrație permanent, 3 coreeni, 2 români, societatea nu a înregistrat plus niciodată.

Ei, acei 2 inși trimiși de statul român permanent în consiliul de administrație cred că au ajuns la un număr care să umple 3 autocare, de toate culorile politice. Cred că și PRM-iști au fost, dacă mă întrebați pe mine, de toate, și țărăniști și PRM-iști și PSD-iști și PNL-iști și de toate”, și-a amintit președintele CCIR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *