Simptomele COVID în Monitorul Oficial. Simptomele și protocolul sanitar

Simptomele COVID în Monitorul Oficial. Simptomele și protocolul sanitar de urmat au fost publicate în Monitorul Oficial a României. Iată ce trebuie să faci dacă ai simptome ale unei viroze respiratorii care ar putea fi în realitate o infecție cu SARS-COV-2.

Simptomele de SARS-CoV-2 nu se diferențiază în multe cazuri de o gripă sau o simplă răceală, astfel că un diagnostic corect nu se poate pune decât în urma unui test. Autoritățile sanitare recomandă efectuarea unui test RT-PCR, pentru acuratețe

Simptomele COVID în Monitorul Oficial.. La nivel național, s-a stabilit și un protocol de urma pentru pacienții cu simptomatologie de SARS-CoV-2.

Potrivit acestui protocol, pacienții sună mai întâi la medicul de familie, iar mai apoi se testează pentru SARS-C0V-2. Ulterior, se stabilesc etapele și procedurile în funcție de rezultatul testului, relatează B1TV.

Ce trebuie să facă dacă ai simptome sau suspectezi că ești infectat cu SARS-CoV-2

Mai departe iată ce trebuie să facă persoanele cu simptomatologie specifică SARS-CoV-2, după noul protocol, publicat în Monitorul Oficial.

Pasul 1: se sună medicul de familie și este anunțat cu privire la starea de sănătate a pacientului.

Pasul 2: Se realizează testarea pentru COVID-19. Aceasta poate fi făcută la: : medic de familie, laborator, farmacie, sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, camera de gardă a unui spital.

Procedura în cazul unui test pozitiv pentru COVID-19

În cazul unui test pozitiv, urmează să se realizeze evaluarea clinică a pacientului de către medicul de familie și după caz, imagistică și biologică de către medicii specialiști din centrele de evaluare. În urma acestora, se stabilește fie monitorizarea pacientului de către medicul de familie, fie evaluarea și tratarea în centrele de evaluare și tratament antiviral.

Monitorizarea de către medicul de familie este dedicată pacienților fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie. În această categorie intră și pacienții fără factori de risc, care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie.

Evaluarea în centrele de evaluare și tratament antiviral este dedicată pacienților care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin doi factori de risc.

În ce situații ajung pacienții COVID-19 la spital

Potrivit metodologiei publicate în Monitorul Oficial, în spitale vor ajunge pacienții bolnavi de COVID-19 care:

1. Pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția SARS-CoV-2 sau nu prezintă semne de agravare legate de infecția SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu;

2. Pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică);

3. Pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească datorită imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *