Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că protestele vor continua
Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că protestele vor continua

Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că protestele vor continua, deoarece Ordonanța adoptată de Guvern vineri nu răspunde cerințelor angajaților din domeniul sănătății. Potrivit organizației sindicale, forma în care solicitările lor au fost transpuse în ordonanță nu se regăsește în lista de revendicări. Unul dintre principalele puncte de dezacord este legat de plata corectă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale.

Conform analizei efectuate de federație, ordonanța este considerată a fi o „Ordonanță a amăgirilor”. Există o discrepanță semnificativă între beneficiile promise public angajaților din sănătate și beneficiile reale oferite în ordonanță.

În plus, ordonanța agravează inechitățile salariale din sistemul public de sănătate și încalcă prevederile convenite anterior pentru proiectul noii legi a salarizării. Aceasta include introducerea plății în sumă fixă a drepturilor salariale pentru gărzi și zile nelucrătoare, ceea ce încalcă prevederile Codului Muncii care stabilesc că aceste drepturi ar trebui calculate procentual în raport cu salariul de bază.

Federația mai atrage atenția că sumele acordate în prezent conform ordonanței vor fi luate în considerare abia la 1 ianuarie 2024, sugerând că angajații vor primi mai puțin sau chiar deloc la acel moment, transmite B1TV.

În acest condiții, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță că va continua programul de proteste, care va include demisia medicilor din gărzi suplimentare, pichetarea spitalelor, organizarea unui miting național și declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale.

Ordonanța de urgență pe care guvernul a adoptat-o în ședința de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaților din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înțeles să transpună o parte dintre solicitările Federației ”Solidaritatea Sanitară” nu se regăsește în lista noastră de revendicări. Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înțeles să acorde o sumă fixă în dauna plății acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual

Federația „Solidaritatea Sanitară” a efectuat o analiză a impactului Ordonanței de urgență nr. 63/2023 pentru (…) stabilirea unor măsuri privind salarizarea în sistemul sanitar public (…). Evaluarea impactului evidențiază faptul că acest act normativ este de fapt o „Ordonanță a amăgirilor”, deoarece există o diferență foarte mare între beneficiile anunțate public pentru angajații din Sănătate și beneficiile reale.

După cum arată analiza de impact, cea mai mare parte a angajaților din Sănătatea cărora le-ar trebui acordate drepturile prevăzute în OUG se află într-una din următoarele situații:

Nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depășește plafonul de 30% aferent sporurilor și indemnizațiilor (efectul creșterilor salariale fictive).

Vor beneficia de aceste drepturi dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb (în special din cauza reducerii sporurilor pentru condițiile de muncă) (efectul creșterilor salariale aparente).

Sau vor beneficia de aceste drepturi dar în condițiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajați (efectul transferului unor părți din venitul salarial de la un angajat la altul).

În sinteză, din perspectiva pretenției Guvernului de a crește unele venituri salariale, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. Acesta este un efect intenționat, împotriva căruia Federația „Solidaritatea Sanitară” a luptat și la elaborarea și adoptarea legii nr. 153/2017.

La acest efect de simulare a unor creșteri salariale se adaugă amplificarea inechităților inexistente și introducerea unora noi, intervenția agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate.

Nu știm dacă acest rezultat este cauzat de rea voință, de nepricepere ori de amândouă. Știm doar că pentru marea majoritate a angajaților din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salariale”, a transmis Sindicatul într-un comunicat de presă.

Revendicările federației rămân neschimbate, iar sindicaliștii continuă să lupte pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și salarizare adecvată în domeniul sănătății.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *