Sistemul de garanție-returnare este contestat în instanță de un grup format din 17 companii producătoare și distribuitoare de băuturi, inclusiv Romaqua Group, liderul pieței apelor minerale din România.

Producătorii de vinuri, sucuri și ape minerale au solicitat în instanță suspendarea executării hotărârii de guvern care reglementează funcționarea sistemului de garanție-returnare din România, transmite Economica.

Sistemul, care obligă la plata unei garanții de 50 de bani pentru ambalajele de băuturi, a fost contestat de aceste companii, care se luptă cu Guvernul și RetuRO pentru modificarea condițiilor în care acesta operează.

Inițiat de Ministerul Mediului în colaborare cu Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu, sistemul a fost contestat de producătorii și distribuitorii de vin și ape minerale.

RetuRo, compania care administrează sistemul la nivel național, a fost chemată în judecată încă din primele luni de la implementare, de către aceste companii, care doresc modificări ale sistemului.

Romaqua Group, cel mai mare producător de apă îmbuteliată din România, a fost printre primii care au inițiat procese împotriva RetuRO și Guvernului. Compania a contestat în instanță valabilitatea unor clauze din contractul de prestări servicii încheiat cu administratorul SGR.

În plus, împreună cu alte 16 companii, Romaqua a solicitat în instanță suspendarea executării unei hotărâri de guvern care reglementează sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (HG 1074/2021), chemând în judecată Guvernul României.

Aceste procese sunt parte dintr-un efort mai larg al companiilor de a influența modificările legislative privind sistemul. În prezent, există un proiect de lege în dezbatere publică care propune prelungirea termenului limită până la 31 decembrie 2024 pentru interzicerea comercializării de băuturi în ambalaje fără sigla SGR.

RetuRO, administratorul SGR, a luat act de procesele intentate împotriva reglementării, afirmând că funcționează cu finanțare privată și își propune să asigure transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene privind reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *