image 2022 04 4 25476552 41 emilia sercan
Emilia Sercan Foto: Facebook

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Sorin Cîmpeanu şi-ar fi însuşit prin plagiat într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

Cîmpeanu ar fi început să plagieze în 2006, când acesta și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan care a publicat în mediul online detaliile corespunzătoare investigației sale.

Potrivit acesteia, tot ce a făcut actualul ministru al educației a fost să schimbe extrem de puțin în titlurile capitolelor.

Mai exact, a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile acestei lucrări.

Mai mult, susțin probele publicate de Șercan, ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu în fața acuzațiilor

Ministrul Educației a răspuns acuzației de plagiat, formulată de jurnalista Emilia Șercan.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor Educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *