Spitalizarea minorilor va crește în valul Omicron iar per ansamblu s-ar putea să avem și 10.000 de cazuri pe zi de persoane infectate până la finalul săptămânii, prognozează biologul Octavian Jurma. Oficial, chiar Alexandru Rafila a afirmat că România a intrat în valul cinci al pandemiei.
Ca de obicei, Octavian Jurma și-a rostogolit previziunile pe Facebook, de unde a fost preluat de media.
„Săptămâna trecută am asistat la o explozie a numărului de cazuri și la un nou record pandemic cu o creștere săptămânală de 288%. Comparativ cu valul Delta, valul Omicron a crescut procentual mai mult în 1 săptămână decât în a crescut procentual valul Delta în 4 săptămâni (inclusiv în perioada cu cea mai rapidă creștere)!
Chiar dacă aceasta creștere se reduce la jumătate, în această săptămână tot vom depăși cu certitudine 10,000 de cazuri pe zi încă de marți.
Dacă în schimb această creștere se menține la nivele apropiate de cele de săptămâna trecuta (lucru foarte probabil), vom depăși cu siguranță 15,000 de cazuri pe zi și e posibil chiar să depășim deja în aceasta săptămână recordul de 18,863 de cazuri atins în valul 4-Delta.
Este o creștere șocantă a numărului de infectări, atât de rapidă încât este greu de procesat mental și emoțional”, a precizat Jurma.
Octavian Jurma consideră că este posibil că valul de infectări din valul 5 dominat de răspândirea Omicron să ajungă la maximul valului 4-Delta înainte că valul de spitalizări să debuteze. Spitalizarea minorilor este însă o problemă care trebuie să îngrijoreze autoritățile, atrage atenția Jurma.
„Numărul de spitalizări vă crește ușor încă din această săptămână însă abia de săptămâna viitoare valul va izbi în forță spitalele.
Din păcate se confirmă și în România că valul Omicron va crește numărul de spitalizări în rândul minorilor.
Chiar dacă numărul de spitalizări la toate categoriile de vârstă a crescut săptămâna trecuta cu doar 3.6%, în rândul copiilor, spitalizările au crescut cu 69%, un nou record pandemic (și această creștere nu reflectă deschiderea școlilor).
Valul deceselor urmează abia la 3 săptămâni după cel al infectărilor și prin urmare numărul de decese poate fi în scădere și în această săptămână pe fondul scăderii valului Delta.
Din nefericire, în rândul tinerilor și adulților activi (20-59 ani) constatăm o ușoară creștere de 6.9% a numărului de decese la 24h (care nu includ raportările din urmă) care însă nu poate fi atribuita categoric Omicron având în vedere că și infectările cu Delta au fost în ușoară creștere în această perioada.
De săptămâna viitoare vom vedea și impactul deschiderii școlilor în format fizic.
Tot săptămâna viitoare vom depăși cu certitudine 25,000 de cazuri pe zi și e posibil să ne atingem și limita capacității de testare în jurul a 30-40,000 de cazuri pe zi”, a mai scris Octavian Jurma.
Leave a comment