Starea de urgență nu se va prelungi în România, a declarat luni președintele României. Klaus Iohannis a decis să o înlocuiască cu o măsură mai blândă, starea de alertă, care face totuși posibilă luarea unor măsuri de combatere a infecției cu coronavirus, cu mai puține restricții.

Președintele Klaus Iohannis avut luni o întrevedere cu premierul Ludovic Orban iar în urma discuțiilor a decis că nu va mai exista o nouă prelungire a stării de urgență. Anterior, explicase că o decizie în acest sens este condiționată de modul în care oamenii vor înțelege să respecte restricțiile și de 1 mai, așa cum au făcut-o și de Paște.

„Am finalizat întâlnirea cu premierul. Am analizat situația în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic. Week-endul de 1 mai, am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine și sunt destul de mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă, nu am avut încălcări semnificative ale regulilor.

Am luat decizii. Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai vom intra în stare de alertă.

După 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității. Dar e bine să nu exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. Așa numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit PsNews.

La întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, au participat și o serie de miniștri din cabinetul liberal, precum Macel Vela (Interne), Nelu Tătaru (Sănătate), Nicolae Ciucă (Apărare Națională), Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Monica Anisie (Educație și Cercetare), precum și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul