Generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO, a explicat în ce condiţii ar putea statele membre NATO să întărească ajutorul pentru Ucraina, participând chiar la război, mai ales că trupele rusești s-au reorganizat în sud-estul ţării la mai puţin de 50 de km de zona noastră de coastă cu un nou general gata să bifeze toate obiectivele lui Vladimir Putin.
Repoziționarea războiului în Rusiei în sudul şi estul Ucrainei a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO de la Marea Neagră, nevoită să asiste la o apropiere a armatei ruse la mai puţin de 50 de kilometri de zona sa de coastă, atunci când Rusia a capturat de la ucraineni Insula Șerpilor, pe 24 februarie, scrie Antena 3.
Se estimează că Rusia are ceva mai puțin de 100 de grupuri tactice de nivel batalion disponibile pentru operațiuni.
Aceasta reprezintă o forță substanțială, însă tacticile adoptate până în prezent de armata rusă au permis ucrainenilor să reziste și chiar să contra-atace, cu mai puțini soldați, dar cu acțiuni planificate mai inteligent și bazându-se elementul surpriză.
Acum Rusia a schimbat strategia dar şi generalul responsabil de operațiunile din Ucraina, a cărei experiență a produs fiori.
O surpriză este şi generalul comandantul Districtului militar Sud, în prezent responsabil de operațiunile din Ucraina.
„Alexandr Dvornikov are multă experiență în operațiunile rusești în Siria. Deci, ne-am putea aștepta ca, pe ansamblu, comanda și controlul să se îmbunătățească”, a spus oficialul, citat de BBC. Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Siria”, și-a câștigat „renumele” în urma operațiunilor pe care le-a condus în această țară, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, susținut de Moscova.
În acest context, sub comanda acestui general masacrele din Siria s-ar putea repeta şi în Ucraina, avertizează specialiştii.