Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusia e în incapacitate de plată, a transmis agenția de rating S&P. Statul condus de Vladimir Putin, care a atras o serie de sancțiuni economice pentru că a ordonat invazia Ucrainei, nu a reușit să-și achite datoriile externe cu dolari, iar plata în ruble nu a fost acceptată.

Rusia a încercat să-și plătească cu ruble obligațiuni în dolari în 4 aprilie, a transmis agenția de rating S&P. Conform acesteia, această acțiune reprezintă o „intrare în incapacitate de plată selectivă” pentru că investitorii nu vor putea, cel mai probabil, să schimbe rublele în dolari echivalenți cu valoarea originală.

Conform S&P, o intrare în incapacitate de plată selectivă este declarată atunci când o entitate nu mai poate să-și respecte o anume obligație, însă nu este încă oficială incapacitatea de plată pe întreaga datorie externă, transmite CNN, preluat de Digi24..

Rusia e în incapacitate de plată. Ce urmează

Rusia are o perioadă de grație de 30 de zile începând cu 4 aprilie să facă plățile de capital și de dobânzi, însă S&P spune că nu se așteaptă ca Moscova să facă conversia în dolari, în condițiile în care sancțiunile occidentale nu-i permit să-și respecte termenii obligațiilor stabilite.

Dacă Rusia ar intra complet în incapacitate de plată, aceasta ar fi pentru prima oară când se întâmplă acest lucru în mai mult de un secol, de când Lenin a anunțat că nu va mai plăti obligațiunile emise de fosta administrație țaristă.

Rusia nu poate să acceseze aproximativ 315 miliarde de dolari din rezervele sale de valută, ca urmare a sancțiunile impuse de Occident după invadarea Ucrainei. Până săptămâna trecuta, SUA a permis Rusiei să mai folosească din activele sale înghețate pentru a-i plăti pe unii investitori în dolari, însă, recent, trezoreria americană a blocat toate încercările de folosire a rezervelor aflate la bănci americane.

JPMorgan estimează că Rusia avea o datorie externă de aproximativ 40 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, jumătate din aceasta fiind la investitori străini.

Rușii plănuiesc represalii în justiție – ministrul de finanțe rus spune că Moscova va deschide acțiuni pentru că Rusia „a luat toate măsurile necesare pentru ca investitorii să-și primească plățile”.

Vom oferi dovezi ale plăților noastre la tribunal, pentru a confirma eforturile noastre de a plăti în ruble, așa cum am făcut-o și în valută. Nu va fi o procedură simplă”, a adăugat Anton Siluanov. El nu a spus, totuși, pe cine intenționează Rusia să dea în judecată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune, la rândul său, că orice incapacitate de plată ar fi „artificială”, pentru că Rusia are valută să plătească, doar că nu o poate accesa.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *