zelenski
zelenski

Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, Zelenski i-a spus realizatorului Scott Pelley că „încă de la începutul războiului, ucrainenii nu au fost dispuși să renunțe la teritorii”, dar că în viață „se întâmplă lucruri”.

Liderul de la Kiev susține că e conștient că Rusia nu se va retrage din Crimeea, anexată în 2014, și pare să accepte faptul că se va negocia asupra păstrării sub control rus a teritoriilor din Donbas.

Deocamdată, Zelenski  este  preocupat să limiteze anvergura teritoriilor sub ocupație rusă în sud-estul țării.

Scott Pelley: Sunteți pregătit să renunțați la o parte din Ucraina?

Volodimir Zelenski: În general, nu suntem pregătiți să cedăm țara. Cred că am pierdut deja multe vieți. Deci, trebuie să rămânem cât de fermi putem. Dar asta este viața. Se întâmplă diferite lucruri.

Scott Pelley: Este negociabil?

Volodimir Zelenski: Ei bine, această problemă va fi pusă cu siguranță în cursul negocierilor. Înțelegem partea rusă. Înțelegem că una dintre dispozițiile lor, despre care se vorbește, mereu este recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc. Cu siguranță nu voi recunoaște asta. (Rușii) și-ar dori foarte mult să ia părțile din sud ale țării noastre. Înțeleg clar că astfel de întrebări vor fi ridicate în cadrul negocierilor – dacă se vor purta vreodată. Însă, de la începutul războiului, nu am fost dispuși să renunțăm la teritoriul nostru. Dacă am fi fost dispuși să renunțăm la teritoriul nostru, nu ar fi existat niciun război.

Scott Pelley: Domnule președinte, în aproape fiecare discurs al dumneavoastră spuneți că Ucraina va învinge. Cum arată victoria, din punctul dumneavoastră de vedere?

Volodimir Zelenski: Victorie. În primul rând, oamenii noștri se vor simți, cu siguranță, victorioși. Se vor întoarce. Întoarcerea (refugiaților) este sânge pentru Ucraina. Fără ei nu există nimic. Bombardamantele vor înceta. Ne recuperăm teritoriul. Nu vor mai fi soldați ruși în țara noastră. Da, înțeleg că nu se vor retrage din Crimeea, iar noi vom avea dispute și vom negocia un teritoriu sau altul din sudul țării noastre, în Donbas. Știu exact ce trebuie să se întâmple, după care să putem spune, ‘aceasta este victoria’. Dar nu voi vorbi despre asta, încă, dacă nu vă supărați.
Zelenski semnalează că Ucraina e dispusă să renunțe la Donbasul ocupat de ruși.

Într-o declarație consemnată săptămâna trecută în presa ucraineană, Volodimir Zelenski a indicat termenii unei „victorii” ucrainene în conflictul armat declanșat de Rusia în data de 24 februarie.

„Retragerea trupelor ruse pe pozițiile ocupate în data de 23 februarie ar însemna o victorie, deocamdată”, a spus președintele ucrainean Zelenski.

Dacă trupele Kievului s-ar angaja în lupte pentru eliberarea teritoriilor din Donbas, ocupate din 2014, acest efort „ne-ar costa viețile a 40 – 50 de mii dintre cei mai bine pregătiți oameni ai noștri, iar inamicul s-ar întoarce luna viitoare”, a indicat liderul de la Kiev.

Analiștii internaționali au arătat că problema refacerii integrității teritoriale a Ucrainei poate bloca un eventual acord de pace cu Rusia.

Însă chiar dacă actuala conducere de la Kiev acceptă situația de facto, cu „republicile populare” Donețk și Lugansk controlate de ruși și Crimeea înglobată în Federația Rusă, nu e cert că ambițiile Moscovei se vor opri aici.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *