Secția Parchetelor Militare a anunțat joi că își menține decizia de trimitere în judecată a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus pentru infracțiuni contra umanității în controversatul Dosar al Revoluției din 1989.
Conform comunicatului oficial, „În cursul zilei de astăzi, 18 iulie 2024, Secţia Parchetelor Militare a comunicat, la solicitarea Completului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2 (cu termen de judecată la data de 20 septembrie 2024), că menţine dispoziţia de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii”, transmite PsNews.
Acuzațiile se mențin împotriva inculpaților:
– Iliescu Ion, fost preşedinte al României”
– Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României
– gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Milita
Parchetul a precizat că a înaintat instanței și „motivarea menţinerii dispoziţiei de trimitere în judecată, împreună cu precizările şi lămuririle necesare pentru remedierea neregularităţilor actului de sesizare a instanţei”.
Acest anunț vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis în iunie contestația depusă de cei trei inculpați și a constatat „neregularitatea” rechizitoriului inițial. ÎCCJ a decis atunci:
„În baza art.347 alin. (3) din Codul de procedură penală raportat la art. 345 alin. (2) din Codul de procedură penală constată neregularitatea rechizitoriului nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare”
Acuzațiile aduse celor trei sunt deosebit de grave. Procurorii susțin că acțiunile inculpaților în perioada 22-30 decembrie 1989 au avut consecințe dramatice:
„Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”