COVID atacă creierul precum Parkinsonul, arată rezultatele unui nou studiu
COVID atacă creierul precum Parkinsonul, arată rezultatele unui nou studiu

COVID atacă creierul precum Parkinsonul, arată rezultatele unui nou studiu publicat de Universitatea din Queensland. Mai exact, virusul atacă neuronii precum Parkinsonul sau Alzheimerul.

Virusul COVID-19 poate activa acelaşi răspuns inflamator la nivelul creierului ca boala Parkinson, inducând un potenţial risc de afecţiuni neurodegenerative în viitor, se arată în studiul recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, relatează agenția Xinhua, preluată de B1TV.

Am studiat efectul virusului asupra celulelor imune ale creierului, ‘microglia’, care sunt celulele cheie implicate în progresia bolilor cerebrale precum Parkinson şi Alzheimer”, a spus marţi Trent Woodruff, coautor şi profesor de farmacologie la Universitatea din Queensland pentru sursa amintită.

Folosind sânge de la un donator uman, cercetătorii au crescut microglia în laborator şi au infectat celulele cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, celulele „au devenit efectiv ‘furioase’, activând aceeaşi cale pe care proteinele Parkinson şi Alzheimer o pot activa în boală, inflamazomii”, a adăugat specialistul.

Potrivit studiului publicat în revista Molecular Psychiatry din portofoliul Nature, proteina spike a virusului COVID-19 a fost suficientă pentru a activa şi declanşa inflamazomul, care ar putea începe un proces cronic de ucidere a neuronilor.

Deci, dacă cineva este deja predispus la boala Parkinson, a avea COVID-19 ar putea fi ca şi cum s-ar turna mai mult gaz pe acel ‘foc’ din creier”, a avertizat Woodruff.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *