Substanțele chimice folosite pentru a produce dispozitivele de vapat ar putea fi extrem de toxice atunci când sunt încălzite și inhalate.
Dispozitivele de vaporizare încălzesc aroma lichidă la temperaturi ridicate pentru a forma un aerosol care este apoi inhalat. Acestea conțin substanțe chimice, inclusiv glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină și arome, amestecate în diferite cantități.
Experimentele anterioare au arătat că unele dispozitive cu aromă de fructe produc compuși periculoși numiți carbonili volatili datorită procesului de încălzire. Acești compuși au implicații asupra sănătății pentru boli precum BPOC, boli cardiovasculare și cancer, arată studiul prezentat de The Guardian și citat de B1TV.
Un studiu recent a folosit inteligența artificială pentru a analiza compoziția chimică a 180 de arome de vapare și a simula modul în care se descompun atunci când sunt încălzite. Cercetarea a prezis că dispozitivele produc 127 de substanțe chimice „toxice acute”, 153 de substanțe „periculoase pentru sănătate” și 225 de „iritanți”.
Profesorul Sanjay Agrawal, consilierul special al Colegiului Regal al Medicilor pentru tutun, a subliniat că, deși dispozitivul de vapat poate fi o modalitate eficientă de a înlătura dependența de tutun, acesta nu este lipsit de riscuri, astfel încât cei care nu fumează, inclusiv copiii și tinerii, nu ar trebui să îl încerce.