Subvenția la energie trebuie oprită în cazul României și a altor state europene, recomandă Comisia Europeană, iar măsura trebuie pusă în practică până la finalul acestui an.
Motivul este, cel puțin pentru țara noastră, estomparea tuturor deficitelor din buget și echilibrarea fiscală.
„Toate statele membre ar trebui să elimine măsurile de sprijin în domeniul energiei, aflate în vigoare, până la finele lui 2023”, a anunţat executivul comunitar în recomandările sale anuale, a căror îndeplinire are un impact asupra obţinerii de granturi europene de la Fondul de relansare, transmite Reuters, citat de PsNews.
„În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se mai arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.
Majoritatea statelor membre UE au introdus anul trecut diferite măsuri destinate să contracareze impactul preţurilor crescute la energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.
În contextul actual, însă, când preţurile la energie sunt din nou la un nivel redus, un astfel de nivel de sprijin este nesustenabil şi ar însemna că multe state membre nu vor fi în măsură să îşi respecte limitele privind cheltuielile primare nete recomandate de Comisie în cadrul unei reforme a regulilor fiscale UE, care este negociată în prezent de guvernele statelor membre.