Suspendarea importului de cereale ucrainene în România, cerută de PSD
Suspendarea importului de cereale ucrainene în România, cerută de PSD

Suspendarea importului de cereale ucrainene în România este cerută de PSD. Este o măsură temporară, pentru ca fermierii români să supraviețuiască, spun social-democrații.

PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

Pe de altă parte, social-democrații spun că sunt de părere că „România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră”, transmite B1TV.

Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, a precizat PSD într-un comunicat.

Social-democrații propun ca România să susțină o aplicare diferențiată la nivelul UE a regimului de taxe vamale pentru produsele ucrainene, așa cum a făcut și Polonia.

Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, au mai precizat social-democrații.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *