Călin Popescu Tăriceanu vede oportună creșterea pensiilor în acest an. Acesta explică de ce ar fi chiar plauzibil acest scenariu de creștere cu 40% a pensiilor.

„Știu că orice om politic care, în această clipă, susține mărirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigaș politic. Cine să aibă curajul să facă o asemenea propunere când aproape jumătate de milion de concetățeni ai noștri și-au pierdut locurile de muncă? Și încă pe atâția s-au întors din străinătate și se uită după unul? La asta se adaugă propaganda găunoasă a guvernului care ne spune în fiecare zi cum fiecare bănuț trebuie băgat în relansarea economică și cum nu mai e loc și pentru pensionari.”, declară liderul ALDE.

Tăriceanu expune ce se poate întâmpla după 1 septembrie, în cazul în care legea ce prevede creșterea pensiilor cu 40% va fi aprobată. În primul rând, acesta vede o problemă în rândul celor ce au pensia mai mică de 800 lei. ” Da, sunt oameni care nu au stagii complete de muncă sau care au lucrat toată viața la cooperativa agricolă. Dar tot concetățeni de-ai noștri sunt. Și toți știm că nu se poate trăi cu 800 lei pe lună. Acești bani suplimentari pe care îi vor încasa se vor întoarce rapid în economie pentru că ei își vor cumpăra cele necesare traiului”, susține el.

Ce se poate întâmpla cu economia după pandemie?

Deși Tăriceanu vede oportună creșterea pensiilor, printre altele, liderul ALDE își dă cu părere despre inflație. „Să nu fim naivi și să ne închipuim că sutele de miliarde de dolari și euro care alimentează relansările economice din diferitele țări au apărut din senin. Ei sunt bani noi pe care încă nu s-a uscat cerneala tiparnițele băncilor centrale. Acești bani vor produce o inflație cum nu s-a mai văzut în ultimii ani, inflație care poate să ne înghită economiile cât am zice peste.”, explică Tăriceanu.

În final, Tăriceanu crede că Guvernul Orban nu are o strategie prea bună. „Dacă guvernanții nu ar pleca de la premisa greșită că mărirea pensiilor este doar o pomană pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai ușor să ia decizia corectă. Dacă s-ar gândi că pensionarii de azi au susținut la rândul lor alți pensionari, nu li s-ar părea că mărirea pensiilor este un cadou nemeritat.”, încheie liderul ALDE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *