Guvernul a decis să amâne taxa pe lux și să adopte o serie de măsuri menite să sprijine continuarea proiectelor de digitalizare și conformare voluntară a contribuabililor la ANAF. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a explicat într-o ședință ordinară a Executivului detaliile acestor măsuri.
Referitor la e-casele de marcat fiscale, Boloș a subliniat importanța conformării voluntare a contribuabililor și a pregătirii pentru implementarea declarației unice digitale. Acesta a menționat că structura sistemului de informații va include elemente de identitate opționale pentru cumpărători, consolidând astfel raportarea datelor financiare și modulele antifraudă ale ANAF. Boloș a accentuat că aceste măsuri sunt parte a eforturilor de digitalizare continuă a administrației fiscale.
În ceea ce privește proiectul e-Transport, ministrul a explicat că cei care au omis să obțină codul UIT pentru declarația de e-Transport nu vor mai fi supuși confiscării bunurilor, ci doar sancțiuni financiare. Această măsură vine în sprijinul celor care au întâmpinat dificultăți în obținerea codului UIT.
Amânarea taxei pe lux a fost o altă decizie importantă a Guvernului. Termenul de plată a impozitului pentru clădirile de peste 2,5 milioane de lei și mijloacele de transport de peste 375.000 de lei a fost prelungit până la 30 septembrie 2024. Marcel Boloș a subliniat că această amânare vine ca urmare a necesității de a dezvolta un sistem informatic adecvat pentru gestionarea acestui tip de impozit și pentru a permite accesul la informații precise privind valoarea impozabilă a clădirilor.
„Pentru cea de-a treia categorie de măsuri, cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al cărei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat – şi s-a aprobat amânarea acestui termen – până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane de lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie.
Iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, aşa cum am menţionat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024″, a explicat ministrul, conform Antena 3.