Italia va introduce o taxă de 2.000 de euro pe an pentru serviciile medicale ale statului pentru rezidenții străini non-UE.
Guvernul italian a anunțat, luni, că va introduce o taxă de 2.000 de euro pe an pentru rezidenții străini non-UE care doresc să beneficieze de serviciile medicale ale statului. Taxa va intra în vigoare în 2024.
Pentru cei care au documente de rezidență legală și pentru studenții străini se va aplica o reducere, dar nu a fost încă precizată.
Giordana Pallone, de la sindicatul Cgil, a declarat că reforma riscă să încalce Constituția italiană, care garantează asistență medicală gratuită pentru cei care nu își permit.
În prezent, muncitorii străini, persoanele care își caută un loc de muncă, solicitanții de azil și minorii neînsoțiți beneficiază de asistență medical gratuită, la fel și cetățenii italieni.
Motivele introducerii taxei
Guvernul italian a justificat introducerea taxei prin necesitatea de a acoperi costurile crescânde ale sistemului de sănătate. În plus, autoritățile italiene consideră că este corect ca străinii care locuiesc în Italia să contribuie la finanțarea sistemului de sănătate, transmite B1TV.
Reforma a fost întâmpinată cu critici din partea unor sindicate și organizații non-guvernamentale. Acestea au susținut că taxa va fi o povară pentru străinii care lucrează sau studiază în Italia și că va limita accesul la servicii medicale pentru cei mai săraci.
Impactul taxei
Se estimează că taxa va afecta aproximativ 5 milioane de rezidenți străini non-UE care locuiesc în Italia. Taxa ar putea duce la o creștere a numărului de străini care nu își vor putea permite să plătească pentru servicii medicale și care, prin urmare, nu vor putea beneficia de îngrijiri medicale.
Pentru studenți sau rezidenți legali, taxa este variabilă, unde se aplică o reducere, în cazul în care se înscriu voluntar la serviciul de sănătate italian. Studenții pot plăti circa 150 de euro pe an, iar pentru ceilalți, în funcție de venitul fiecăruia, taxa anuală poate ajunge și la 2.800 de euro.