O taxă pentru turiștii care călătoresc în afara României este propunerea federației patronale din Turism, iar ideea în revoltă pe Cristian Bărhălescu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din sud-estul României.
Cristian Bărhălescu a criticat propunerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc de a introduce o taxă pentru turiștii români care călătoresc în străinătate. El consideră că această propunere restricționează libertatea de a călători și că există alternative mai bune pentru promovarea turismului românesc.
Bărhălescu a menționat că această taxă ar putea fi justificată dacă ar fi folosită pentru a crea un fond de garantare pentru situații în care companiile aeriene dau faliment sau pentru a ajuta românii afectați în astfel de situații. Cu toate acestea, el consideră că ideea de a impune taxe celor care doresc să călătorească în străinătate este aberantă și restricționează libertatea de a călători, arată B1TV.
„Mi se pare o glumă nesărată, aș putea spune. Noi vrem să intrăm în Schengen și propui o taxă care să restricționeze ieșirea din țară a românilor sau accesul lor la vacanțe. Înțelegeam dacă se spunea, hadeți să facem un fond de garantare pentru momentul în care companiile aeriene dau faliment cum au fost cazuri în ultimii ani și să îi aducem în țară pe românii care au fost afectați sau să creeze ceva de genul ăsta. Să spui că vrei să faci promovare când avem OMD-uri? Se încasează taxe de stațiune, taxe de hotel în fiecare locație și așa este oriunde în lume.
Noi despre ce discutăm? Să punem taxe celor care vor să călătorească în străinătate? Este aberant în primul rând. Deja o dăm într-o zonă care nu mai sună a democrație. Trebuie să avem libertatea de a călători. Asta nu trebuie restricționat” a spus reprezentantul operatorilor de turism
De asemenea, Bărhălescu a criticat faptul că România nu este promovată corespunzător la târgurile de turism internaționale și a subliniat importanța unei prezențe adecvate a țării la astfel de evenimente. „Avem nevoie să ieșim în străinătate. Ce facem acum că la Paris avem colate autobuzele cu România destinație excepțională la doar trei ore de zbor și noi nu suntem prezenți la târgul de la Paris cu companiile de turism care să aducă, cele care fac incoming de fapt. E nevoie de un mixt.
Important este ca pe turismul român să nu punem o presiune atunci când își dorește să călătorească în străinătate. Ar fi în primul rând o concurență neloială. I-am dat vouchere de vacanță. Noi suntem cei care am susținut aceste tichete să fie acordate iar partea bună este că s-au acreditat de la 6.300 la peste 20.000 de unități de cazare. Aceasta este diferența. De acolo se încasează impozite și taxe, sunt salariați care își plătesc taxele și impozitele”a mai spus el.