Taxele de drumuri s-ar putea schimba, mai exact modalitatea de plată a acestora, cel puțin în ceea ce privește traficul greu, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
Dacă maşinile de mare tonaj vor plăti taxa în funcţie de numărul de kilometri parcurşi, și nu de durată ca în prezent, România s-ar alinia la practica europeană, consideră ministrul transporturilor.
Ministrul Transporturilor a afirmat că se discută acum despre un regulament european, fiind o obligație a României în PNRR, în condițiile în care țara noastră a cerut „atâţia bani pentru infrastructură, ceea ce este atipic pentru celelalte state membre” a explicat demnitarul, citat de B1TV.
„E vorba despre introducerea taxării traficului greu, a vehiculelor de peste 7,5 tone nu pe timp, ca acum, ci pe distanţă parcursă, ceea ce se întâmplă deja în 23 din 27 state membre. Numai patru state mai sunt pe vinietă ca noi. Transportatorii care au şi operaţiuni internaţionale sunt complet familiarizaţi cu acest sistem”, a explicat Cătălin Drulă.
Taxele de drumuri, schimbate. Ministrul a spus că va exista o discuție despre nivelul taxei: „Nu o vom introduce imediat. În PNRR orizontul este 2023”
„E o aliniere la sistemul european de taxare pentru traficul greu. Vinieta rămâne la fel ca în Austria, spre exemplu, pentru vehiculele mici”, a mai precizat ministrul USR-PLUS al Transporturilor.
Cătălin Drulă a mai afirmat că acum nu consideră oportună eliminarea taxei de acces pe podurile peste Dunăre: „Acelaşi principiu se aplică în foarte multe ţări europene. De exemplu, în Austria se plăteşte vinietă, noi spunem rovinietă, şi la trecerile din anumite tuneluri care sunt pe autostrăzile lor se mai plăteşte încă o taxă. Pot să vă spun că sumele colectate sunt semnificative şi eliminarea taxei ar văduvi bugetul Companiei de Drumuri de aceste sume” a precizat el.
Leave a comment