Prestațiile sociale cresc de la 1 martie 2023. Crește indemnizația de șomaj

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a explicat cum trebuie să reacționeze România în fața ”potopului de taxe” propus de Banca Mondială.

Antena 3 CNN a prezentat documentul oficial cu variantele pentru supraimpozitarea salariilor, exprimate de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, care au fost transmise Guvernului.

Printre aceste măsuri amintim:

  • eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru agricultură, IT-ști și construcții
  • creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%
  • creșterea impozitelor pe proprietate (casă, teren)
  • creșterea TVA în hoteluri, restaurante, mâncare la restaurant –  pe termen scurt
  • creșterea TVA la alimente, produse farmaceutice, lemn de foc – termen lung
  • creșterea impozitării microîntreprinderilor

”Aceasta analiză făcută de Banca Mondială este o analiză care se bazează pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Dar, pe de altă parte, trebuie să țină cont de politicile publice și de ceea ce ne dorim ca obiectiv de țară. Și dacă ne dorim ca obiectiv de țară să creștem investițiile… Și atunci, o parte din aceste măsuri cu siguranță nu sunt acceptabile din punctul de vedere al strategiei pe termen lung pe care o avem”, a explicat Florin Spătarul la Antena 3 CNN.

”Vorbim de un principiu al echității, un principiu pe care l-am promovat de mai multe ori. Noi, Partidul Social Democrat, am venit cu acest principiu al echității pentru a diminua aceste decalaje. Dar, pe de altă parte, când vorbim de atragerea investițiilor, atunci haideți să ne uităm că prima măsură a adus o creștere a PIB-ului în România.

Reducerea impozitelor pentru IT, pentru agricultură, pentru construcții, a dus la atragerea de noi locuri de muncă și creșterea activității în această zonă”, a mai spus ministrul la Antena 3 CNN.  

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *