Testarea în masă începută de Gabriela Firea este „o ambiție puerilă” și bani aruncați pe fereastră, consideră Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei.
„Pentru persoanele care vor constata că nu sunt infectate, rezultatul va fi nerelevant, riscul infectării ulterioare fiind același după testare”, a explicat contracandidatul Gabrielei Firea la fotoliul de primar al Capitalei
„Dacă vrea să facă ceva pentru protecția bucureștenilor, Gabriela Firea trebuie să dezvolte propria infrastructură de testare (teste, aparate, specialiști) și să testeze angajații în contact cu populația (cadre medicale, șoferi STB, funcționarii pe relații publice, asistenți sociali). De altfel, a și anunțat asta încă din 10 aprilie, dar nu a făcut nimic în acest sens.
Cele două testări în masă pe care le începe zilele acestea reprezintă o cheltuială inutilă a banului public. O ambiție puerilă „am zis că fac teste, le fac, nu contează cum”, fără nicio justificare științifică” a scris Nicușor Dan pe Facebook.
Nicușor Dan spune că testarea în masă care detectează anticorpi este prematură
„Testarea cu teste PCR pe sistemul primul venit primul servit, este „pură demagogie”. ”Pentru persoanele care vor constata că nu sunt infectate rezultatul va fi nerelevant, riscul infectării ulterioare fiind același după testare” a explicat Nicușor Dan.
În plus, ca să fie relevantă, testarea în masă trebuia făcută la finalul epidemiei, a mai spus aspirantul la funcția de primar general, susținul de USR și Plus.
„Testarea cu testarea care detectează anticorpi (nu știm în acest moment ce tip de teste este folosit) este prematură și dublează efortul Ministerului Sănătății. Specialiștii spun că testul individual este relevant după 2-3 săptămâni de la posibila infectare, deci că testul statistic pe populație trebuie făcut la 2-3 săptămâni după calmarea epidemiei. România nu este încă în această fază” a apreciat Nicușor Dan.