Testele antigen sunt motive de dispută în coaliție, liberalii nu le vor
Testele antigen sunt motive de dispută în coaliție, liberalii nu le vor

Testele antigen sunt motive de dispută în coaliție, pentru că liberalii nu vor ca acestea să fie luate în considerare la emiterea certificatului verde. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că nu înţelege de ce liberalii nu doresc includerea testării antigen în legea certificatului verde, în condițiile în care valabilitatea acestora de 48 de ore apare și în documentele Comisiei Europene.

Este o dezbatere legată de numărul de teste gratuite”, a spus Rafila, întrebat asupra căror elemente au fost de acord, relatează B1TV.

Ministrul Sănătăţii a precizat că PNL nu să fie incluse testele antigen în certificat.

Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a explicat Rafila.

Am făcut demersuri încât orice medic de familie sau farmacie – şi cred că se încheie săptămâna asta această operaţiune – care face un test rapid poate sa-l introducă în platformă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în viitoarea lege trebuie obligatoriu prevăzut un anumit număr de teste suportate de către stat pentru că, de exemplu, dacă toţi angajaţii vizaţi de lege ar decide să se vaccineze în aceeaşi zi, acest lucru nu ar fi posibil, fiind necesară perioadă de timp.

El a spus că PSD a propus să existe 11 teste gratuite pe lună, deoarece sunt 22 de zile lucrătoare într-o lună, iar un test antigen are valabilitate de 48 de ore.

Proiectul de lege pentru introducerea certificatului Covid la locul de muncă este blocat de la începutul lunii noiembrie în Camera Deputaților, după ce a fost respins în Senat.

Pe 14 octombrie, premierul interimar de atunci, Florin Cîţu, a anunţat că a depus în Parlament proiectul de lege privind certificatul verde.

Ulterior, plenul Senatului a respins, pe 27 octombrie, proiectul de lege prin care se viza introducerea obligativității solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în 27 octombrie și se află în dezbaterea Camerei Deputaților în prezent. Împotriva proiectului au anunțat că votează PSD și AUR, în timp ce PNL, UDMR și USR au spus că susțin proiectul.

PNL a depus împreună cu UDMR în luna octombrie un alt proiect de lege care prevedea obligativitatea certificatului verde COVID, la stat și la privat, pentru personalul medical, pentru instituțiile publice și pentru clădirile de birouri.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *