miercuri, iulie 9, 2025
31 C
București

De ce nu sunt luate în considerare testele de anticorpi înainte de vaccinare, a explicat Valeriu Gheorghiță

Testele de anticorpi nu sunt atât de fiabile încât să poată determina dacă persoana care le-a făcut este protejată complet împotriva coronavirusului, afirmă coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Din acest motiv, nu sunt luate în calcul înainte de administrarea dozei a treia, spune coordonatorul CNCAV.

Oamenii care, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, își fac anticorpii și în funcție de rezultat se hotărăsc dacă mai fac sau nu doza a treia de vaccin nu procedează corect, spune Valeriu Gheorghiță.

Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Soluție radicală pentru eliminarea pensiilor speciale: schimbarea Constituției

Politologul Cristian Preda propune modificarea Constituției pentru stabilirea unei...

Ilie Bolojan anunță că în pachetul al doilea de măsuri: Sunt vizate ANAF și pensiile speciale

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, marți, la Digi 24, ce...

Primul oficial pe care Bolojan vrea să-l dea afară. A fost implicat într-un scandal de proporții

Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți că a cerut...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine